av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Oron bland landets hyresgäster är mycket stor, då både privata fastighetsbolag och allmännyttan har ställt krav på chockhöjda hyror med runt 9-10 procent i ett läge av skenande priser även på mat, el och allt annat, samtidigt som rädslan är stor för Hyresgästföreningens kompromissvilja.
Även om de knappast kommer att få igenom hyreshöjningar på den nivån är oron stor för ruttna kompromisser i hyresförhandlingarna sedan till exempel Hyresgästföreningen i Stockholm har svarat med ett första motbud på 2,4 procent.
Ett avtal har även träffats mellan Hyresgästföreningen och det privata fastighetsbolaget Balder för 3 000 lägenheter i Stockholmsområdet, som utöver en hyreshöjning med 3,25 procent innehåller ett tillfälligt kristillägg på hyran under 2023 med 110 kronor per månad. Det innebär att de med en hyra på idag 10 000 kronor får en verklig hyreshöjning under 2023 med 435 kronor, eller 4,35 procent.
Att fattiga hyresgäster ska ge krisstöd till fastighetsbolag låter som en oemotsvarad ironi. Ändå sågas avtalet med Balder som ”orimligt lågt” av Fastighetsägarna i Stockholm, som fortsätter att stå fast vid kravet på 9,5 procents hyreshöjning.
Nätverket Nej till marknadshyra har efter ett digitalt riksmöte den 19 november, som samlade cirka 120 deltagare, beslutat att samordna sig med ett initiativ från den nätbaserade organisationen Skiftet till landsomfattande prisprotester den 10 december, vilket har välkomnats av Skiftets organisatör Beatrice Almhagen.
Ett nytt digitalt stormöte om detta ska också arrangeras av Nej till marknadshyra på torsdag kväll den 1 december kl 20.00.
Skiftets initiativ reser tre krav: Frysta hyror, Sverigepriser på el och att låta rekordvinsterna ta matprissmällen (se prisprotesterna.se). Nej till marknadshyra välkomnar denna chans till enande protester och deltar med sina egna krav på hyresstopp och en ny social bostadspolitik.
I Stockholm kommer den centrala protesten att samlas så sent som kl 15 lördagen den 10 december, vilket ger utrymme för torgmöten i flera förorter innan inresan till den gemensamma protesten.
Ett sådant förmöte är redan planerat i Bagarmossen enligt Skiftet, samtidigt som medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) berättar att liknande initiativ även kommer att tas i Haninge och Hökarängen. Stöd till kampanjen kommer även från ett möte om bostadsfrågan i Vänsterpartiet Stockholm.
Det är hyresgästerna som behöver krisstöd, inte vinststinna fastighetsjättar.
Även på LH Balla backens bostadsmöte på Trondheimsgatan i Järvaförorten Husby den 23 november var stödet enhälligt för ett liknande initiativ i Husby tillsammans med Nej till marknadshyra, Norra Järva Stadsdelsråd och andra.
Utanför Stockholm planeras enligt Skiftet manifestationer i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Varberg, Säffle, Nässjö, Motala och Uppsala. Enligt medlemmar i RS planeras även i Luleå en manifestation.
I Stockholm, Göteborg och Malmö måste kampanjen nu sätta press på såväl de styrande ”vänstermajoriteterna” som på Hyresgästföreningens förhandlare.
Dock har hyresförhandlingarna i Stockholms allmännytta strandat och hänskjuts till hyresmarknadskommittén, trots en alltför mesig hyresgästförening och vänsterstyre i stadshuset!
Detta är extremt illavarslande och kräver massiva protester. Hyresgästföreningen måste fokusera på att inte svika hyresgästerna, istället för att komma överens med bolagen. Även fastighetsbolagen brottas med höjda kostnader, men dessa kommer efter flera år av mycket hög lönsamhet.
Även de tre allmännyttiga bolagen i Stockholm, som Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, hade under 2021 vinstandelar på mellan skyhöga 28 och 34 procent. I detta läge är det hyresgästerna som behöver krisstöd, inte vinststinna fastighetsjättar. Nu hoppas vi på bred uppslutning till den landsomfattande protestdagen den 10 december.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.