Demonstranterna samlades i Hermelinsparken i centrala Gymnasiebyn för att tåga upp mot stadshuset. Uppemot 150 elever lämnade sina lektioner för att visa sitt missnöje.
Redan i början av demonstrationen var lokala media, av alla dess slag, på plats för att följa protesten. Under marschen och på plats vid stadshuset skreks talkörer som ”Ropen skalla – lärare åt alla” och ”Lärarna ska stanna – kunskap åt alla”, och ljudvolymen var hög. Plakat med texten ”Tuta för lärarna” fanns bland demonstranterna. Många tutade, vilket skapade oväsen – ett av målen med demonstrationen.
– Vi för oväsen och vill uppmärksamma att de vill säga upp lärare. Även om det är så att ingen av politikerna kommer ut så har vi lyckats, sade en av demonstranterna.
Demonstrationen kan inte ses som något annat än lyckad, då det både var ett deltagarantal som förvånade de flesta och ett stort mediagenomslag för demonstrationen och demonstranterna.
– Vi bedömde i våras att vi utifrån elevminskningen är 20-talet lärare övertaliga. Det här är inte fråga om någon effektivisering. Vi har inget sparåtagande på oss. Årskullarna som slutar trean är betydligt större än de som börjar ettan, sade Bengt Augustsson till Norrbottens-Kuriren den 12 november.
– De säger att det är för att det är minskande elevkullar men dels så kommer det elever från andra delar av länet till Luleå och dels så kommer elevkullarna att öka. Att tänka så här kortsiktigt är väldigt dumt eftersom det är så otroligt opopulärt med läraryrket att det kommer att vara svårt att hitta lärare när man behöver det om några år igen, bemöter Marcus Löfgren, medlem i Elevkampanjen, Bengt Augustssons uttalande.
Bland eleverna fanns en stor ilska mot uppsägningshotet, och det märktes. Elever har en stor sprängkraft i samhället, vilket visades under måndagens demonstration. Demonstrationen var, borträknat Luleå Pride, en av de största som har genomförts i Luleå under de senaste åren. Eleverna uppmanar även i brev till rektorer, gymnasiechefen, barn- och utbildningsnämnden och framförallt till de folkvalda gruppledarna i kommunfullmäktige dessa att stödja kampanjen och behålla lärarna!
Under de senaste veckorna har Elevkampanjen och elever från gymnasieskolan drivit en kampanj mot uppsägningshotet av tjugo lärare. Kampanjen har fått mycket god respons och resulterade dels i demonstrationen och dels i att Elevkampanjen Luleå nu på allvar har startat. Elevkampanjen har nu fem aktiva medlemmar och goda utsikter att värva ett tiotal till under de närmaste dagarna. Elevkampanjen arrangerar ett öppet möte på onsdagen den fjortonde november för att diskutera hur demonstrationen gick och hur kampanjen ska fortsätta efter demonstrationen.
Elevkampanjen kommer i första hand att driva kampanjer rörande skolan och elevers utbildning, men även andra frågor som rör ungdomar, så som rasism och hbtq-frågor.
Elevkampanjen Luleå
Varför är du här?
Linn Mäkelä:
– Jag tycker att det vore orättvist och korkat att sparka 20 lärare. De har redan gjort så himla mycket som sänkt kvalitén på vår utbildning, och när det enda argumentet de har är att årskullarna är mindre i ettan än i trean just nu så tycker jag att de är jävligt trångsynta och kortsiktiga. Allt tjat om att ungdomen är så viktig visar sig ju inte ett dugg, snarare tvärtom!
Sanna Engelmark:
– Därför att jag tycker det är fel att dra ner på lärare. Att dra ner lärare i de estetiska ämnena påverkar min utveckling, och andras. I dagsläget har inte lärarna tid för att hjälpa en under varje lektion, och om det skulle bli färre lärare skulle detta leda till att man inte får med sig de kunskaper som man faktiskt borde få om man har valt att satsa på ett estetiskt ämne.