Sjukstugan i Dorotea har ockuperats i 200 dagar den 16 augusti, dagen den här tidningen går i tryck. Det är minst sagt en spektakulär bedrift av alla inblandade! Offensiv har pratat med en av ockupanterna.
– Det kommer att vara aktiviteter för barn och en tipsrunda om ockupationen och alla som vill får komma, säger Simone Granberg.
Doroteaupproret började som en lokal kampanj för att rädda sjukstugan i Dorotea. Men kraven har gått från att bara gälla Dorotea, till hela Västerbotten:
”Folkinitiativets syfte är att Västerbottens län ska leva genom säkerställande av trygghet och service, öka inlandets tillväxt och ge hela länet en positiv utveckling.
För att åstadkomma detta föreslås en folkomröstning kring en ny förordning i landstinget som inkluderar ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans”, står det på sjukvardforalla.se, upprorets hemsida.
Fokuset ligger just nu på den namninsamling som doroteaupproret startade den 4 juni för att tvinga landstinget att ta upp frågan om folkomröstning. De behöver runt 22 000 namn men de vill inte gå ut med några siffror på de namn de har nu. Enligt Simone har de två första månaderna av insamlingen gått bra, hon berättade att de har varit runt om i olika kommuner i Västerbotten bl a Umeå, Sorsele, Lycksele.
Enligt hemsidan, sjukvardforalla.se, var Doroteaupproret eller en representant för det på nio olika orter i Västerbotten och samlade namn, bara under juli (och sista juni). Till exempel var Doroteaupproret på Trästockfestivalen i Skellefteå den 19-21 juli för att samla namn.
Som avslut berättade Simone att på Doroteas bondemarknad den 1 september ska de hålla en tyst ljusmanifestation för dem som redan har drabbats av vårdnedskärningarna.
Sara Lindelöf
100 arga Doroteabor tog över
Tisdagen den 31 januari 2012 startade ockupationen av sjukstugan i Dorotea, en reaktion på landstingets besult att lägga ner akutvården i kommunen.Med mottot ”Vi kommer aldrig att ge oss!” har de sedan dess hållit ockupationen uppe och letat nya vägar för att vinna kampen.
Över 6 månader har de nu hållit ockupationen uppe vilket är minst sagt beundrandsvärt.
När de beslutade att ockupera sjukstugan spred det sig som en löpeld genom kommunen och den 31 januari kom runt 400 personer till sjukstugan. Efter det byggde de ett rullande schema där 8-10 personer per dag skulle hålla ockupationen uppe.
Även regelbundna stormöten anordnas för att diskutera hur man ska ta kampen vidare, hur nästa steg ska se ut.
Sedan dess har de haft demonstrationer, utfrågning av politiker, namninsamlingar, spritt upproret i media och till andra orter o s v. Men doroteaupproret har under diskussionerna med landstinget pratat med en vägg där de vägrat lyssna på deras argument.