av Stephen Rigney // Artikel i Offensiv
Förseningar, inställda turer, bristande säkerhet, delade pass och proppfulla bussar utan luftkonditionering där förarna förväntas stå ut med upp till 40 graders värme är bara några konsekvenser av utförsäljningen av kollektivtrafiken i Stockholm. Men nu har allt fler arbetare börjat få nog av försämringarna.
Den 24 oktober samlas kollektivtrafikarbetare i protest med krav på att återta kollektivtrafiken i offentlig regi. Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, bussförare och huvudskyddsombudet på Nobina, som är en av organisatörerna bakom protesten.
– Manifestationen kommer att vara folk inom kollektivtrafiken som vill protestera mot villkoren inom kollektivtrafiken med privatiseringarnas effekter med mera.
Kan du berätta lite om var initiativet kommit ifrån?
– Det började egentligen i våras när vi hade möte med samtliga huvudskyddsombud på bussgaragen i Stockholm och diskuterade arbetsmiljö och problematik på arbetsplatser.
– Vi kom då överens om att en viktig fråga är att ta tillbaka kollektivtrafiken i offentlig regi – det är liksom en huvudfråga för att kunna få en bättre arbetsmiljö – så det tänkte vi att vi måste ha som huvudparoll.
– Då var ju frågan om tågvärdarna och pendeln uppe på tapeten, så det var lägligt att även prata med andra inom kollektivtrafiken i Stockholm och kolla om de ville vara med och göra en gemensam sak för hela kollektivtrafiken, det vill säga tunnelbanan, pendeln, buss och även sjötrafik. Vi fick ihop en demonstration vid landstingshuset den 31 maj i våras och sedan var tanken att vi skulle fortsätta på den här frågan till hösten.
Vad är tanken framåt?
– Tanken är att vi ska försöka få ihop någon slags arbetsgrupp med folk inom kollektivtrafiken som jobbar med de här frågorna och ordna manifestationer och aktioner, helt enkelt en kamp för att vinna frågan om att ta tillbaka kollektivtrafiken i offentlig regi. Det är grundidén med manifestationen den 24 oktober.
– I våras hade vi parollerna ”30 år av försämring, nu är det nog”, ”värna säkerheten” och ”stoppa vinstjakten”, och det är typ de paroller som vi kommer att ha nu också.
Ja, det är väl en bra sammanfattning av hur läget ser ut inom kollektivtrafiken?
– Jo, de säger väldigt mycket för alla som jobbar i branschen där man till exempel har tummat på säkerheten för att jaga pengar.
– Alla som jobbar inom kollektivtrafiken har upplevt ständiga försämringar under de 30 åren sedan man började med privatiseringen av kollektivtrafiken. Även om det har skett i olika stadier – bussarna var först ute och tunnelbanan sist – har det varit uppenbart för alla inom branschen att vinstjakten går före allt.
Levnadskostnadskrisen har ju slagit hårt mot de allra flesta arbetarna. Är det något som diskuteras bland kollektivtrafikarbetare?
– Det har såklart blivit en fråga på grund av inflationen. Alla har det tufft med hyror, matpriser, räntor och så vidare. Många har lånat till bostäder då det inte går att få tag i bostad. Nu har vi inte frontat med de frågorna i denna kampanj, men det är såklart en viktig aspekt.
– Vi har precis fått vårt avtal klart också, men vi fick bara märket som alla andra och ingenting annat än ett vagt löfte om att diskutera hur arbetstiderna kan göras mer attraktiva för att locka fler till yrket.
Offensiv och Socialistiskt Alternativ kommer att delta på manifestationen och ger vårt stöd till kampen. När regionen försöker skylla ökade kostnader på resenärer är det extra viktigt att alla är med den 24 oktober!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.