438 dagar: Fängslade i sin jakt efter sanningen om Lundin Oils folkmord

Schibbye och Persson skulle granska Lundin Oils inblanding i folkmord, men blev gripna och dömda för terrorbrott (Foto: Charlie Sperring – © Miso Film Sweden).

av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv

I Peter Birros bioaktuella film 438 dagar får vi följa de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons öde när de korsade den farofyllda gränsen mellan Somalia och Etiopien. Syftet med resan var att undersöka hur det svenska oljebolaget Lundin Oil lutar sig mot folkmord för att komma åt oljan. Istället tvingades de genomlida sken­avrättning, skottskador, skenrättegång, fängelsevistelse, korrupta ministrar och ”tyst diplomati”.

Filmen är baserad på journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons granskning av det svenska oljebolaget Lundin Oils inblandning i folkmord i den etiopiska provinsen Ogaden, under sommaren 2011. Bolaget tog hjälp av den etiopiska diktaturens militär för att komma åt oljan genom att mörda och fördriva lokalbefolkningen. 
”No guts, no glory.” Lundin Oils slogan säger allt om hur det svenska oljebolaget är beredda att bokstavligt talat gå över lik för att exploatera Afrikas oljefyndigheter. Nyhetsvärdet blev inte mindre av att dåvarande utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen när bolaget beslutade om etableringen i Ogaden.

Den etiopiska diktaturens järnhand gjorde det omöjligt att skaffa visum för att granska situationen. Istället tvingades de att korsa gränsen utan visum med hjälp av den lokala gerillagruppen ONLF. Detta skulle visa sig bli oerhört kostsamt.
De svenska journalisterna besköts och arresterades av den etiopiska militären för att ställas inför rätta för terrorbrott. De dömdes av en korrupt domstol till 11 års fängelse och tvingades att förlita sig på en flat ambassad under dess överhuvud Carl Bildt, som satt på dubbla stolar. Det var bland annat Bildts inblandning som Schibbye och Persson avsåg att granska.
Carl Bildt valde att kritisera journalisterna istället för diktaturens inskränkning av pressfriheten när han intervjuades av svensk TV. Ambassaden motiverade sitt krypande med att IKEA och H&M var på väg att etablera verksamhet i Etiopien. Regeringens prioriteringar kan inte bli tydligare. När de svenska kapitalisternas affärer står på spel, då väger demokratiska rättigheter lätt.

438 dagar är en mycket välspelad film, vilket är föga överraskande då skådespelare som Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna. Miljöerna och scenerna är imponerande och lyfter filmen. Det enda minuset är att historien är ganska förutsebar, vilket kanske är svårt att undvika då händelseförloppet utspelade sig i relativ närtid och är väldokumenterat i massmedier, dokumentärer och i en bok med samma titel.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!