av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Den 16 februari samlades aktivister digitalt från olika delar av Norrbotten för att samordna protester mot gruvplanerna i Gállok, men också för att diskutera hur vi mer långsiktigt organiserar oss och tar strid mot hänsynslös exploatering av naturresurser av de som bara bryr sig om maximal vinst. Nu tar vi sikte på gemensamma protester den 5 mars.
Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) inledde med att ge bakgrunden till varför RS tagit initiativ till träffen.
– Det pågår en drive från regeringen och storföretagen för “gröna investeringar” som ursäkt. Vad det egentligen handlar om är vinst för ett fåtal medan alla andra förlorar. Hotet om en gruva i Gállok står i centrum, men många andra frågor hänger ihop. Gruvan är förstås ett hot mot den känsliga i miljön i Gállok, mot gammelskogen, renskötsel och den samiska kulturen, men också mot klimatet och vattnet i luleälven.
– Dessutom är en gruva en icke-lösning på problemen vad gäller hållbara jobb och klyftan mellan glesbygd och stadsbygd. Vad det handlar om är kolonial utsugning som drabbar hela Norrbotten.
Liv Shange Moyo menade att det nu finns bra möjligheter för motståndet mot gruvan:
– Nu har restriktionerna släppt, många har varit isolerade och vill uttrycka sin åsikt. Gruvan knyter ihop många frågor som korsar varandra och får därför extra stort intresse. Vi borde ta chansen att knyta ihop protesterna, för att stoppa gruvan och vända utvecklingen.
I diskussionen efteråt kom rapporter om stämningen och aktiviteter i olika delar av Norrbotten, från Luleå, Jokkmokk, Boden, Gällivare och Vittangi.
Vi var eniga om att samla till gemensamma protester den 5 mars under rubriken ”Mot gruvan – för jobben, klimatet, vattnet”. För att ge protesterna ett gemensamt uttryck bestämdes det att vi ska uppmana alla som deltar att tända eldar, vårdkasar, som varning och signal om att det är dags att mobilisera till motstånd. De som har närhet till vatten kan också arrangera protesten där, för att göra kopplingen till vårt, både människors och naturens, behov av rent vatten.
– Tänk om vi kunde ha eldar på orter längs hela Lule älv, och på andra ställen i Norrbotten, sa Magnus Sjögren, aktiv i Gruvfritt Jokkmokk, som också pekade på vikten av Unescos uttalande om hur en gruva hotar världsarvet Laponia.
– Vi borde filma olika protester, och klippa ihop till en film att sprida efteråt. Viktigt blir också att ge människor möjlighet till att delta i en “digital protest” om de inte kan delta fysiskt, med hashtags för protesten och bilder att lägga upp på sociala medier, sade Ofelia.
Nästa steg blir att förankra planerna med de som inte kunde delta och bjuda in ännu fler organisationer, enskilda aktivister, artister, konstnärer med flera som har tagit ställning mot gruvan.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.