av Per-Åke Westerlund
”Det här är demokrati – eller hur?” ”Jaaa!”, svarade 5 000 demonstranter i Karlskoga i lördags. Den arga och beslutsamma demonstrationen samlades bara en vecka efter beskedet att BB ska läggas ner.
”Vi ska ha BB kvar!”, var den vanligaste talkören i marschen från Alfred Nobels torg till lasarettet. Där möttes vi av loftgångar fyllda av vårdanställda och banderoller: ”Rädda BB!” och ”Förlossningen i Karlskoga måste vara kvar!”
– Vi har samlat 5 000 på en dryg vecka. Och det här är bara början, sa en av funktionärerna på demonstrationen.
Arrangörerna visade hur den politik som förs idag är vägen till att stänga ett fungerande akutsjukhus. Det börjar med centralisering (införande av länskliniker), att personalen behandlas så illa att de slutar, att BB stänger på sommaren och sedan helt och hållet.
Det är många som riskerar att drabbas. Karlskoga har 30 000 invånare, men dubbelt fler bor i hela upptagningsområdet med Kristinehamn, Degerfors, Storfors och så vidare. Avdelningschefen på avdelning Q (kvinno-), Katrin Pedersen, visade i sitt tal hur argumentet att BB i Karlskoga är ”osäkrare” än länssjukhuset i Örebro inte alls stämmer.
Det verkliga skälet till beslutet är regionens underskott på 400 miljoner kronor. De styrande politikerna – S, C och KD – följer samma politik som förts i över 20 år: ännu mer nedskärningar och nedläggningar.
19 av 21 regioner (före detta landsting) redovisade underskott för sjukvården 2018. Värst är läget i Jämtland med ett underskott på över 1 miljard kronor. Där planerar regionledningen att göra sig av med 100 vårdanställda.
Men vad är ”underskott” ett tecken på? Egentligen inget annat än att regionerna behöver mer pengar. Både för att stoppa nedskärningarna, men också för att förbättra villkoren för hårt slitna anställda.
Många demonstranter i Karlskoga var inställda på en lång kamp, även om de flesta kanske hoppades att demonstrationen skulle räcka för att tvinga politikerna att backa.
– Jag är här för mina barns skull – alla mina tre barn är födda på BB här. Personalen är underbar. Det har varit sommarstängt några år, så vi har förstått att det fanns ett hot, berättade Carolin Källström, som arbetar på förskola.
– När jag födde min dotter 1987 var BB stängt här i Karlskoga. Jag fick åka till Örebro, där vi var sju som skulle föda – på en avdelning med sex platser, berättade en annan deltagare.
Fler andra förberedde sig att åka till regionfullmäktige på tisdag den 18 juni för att protestera.
– Vi behöver antagligen ockupera hela regionkontoret. Vi kan åka många hundra från Karlskoga för att göra det, sa en av många som kom till Rättvisepartiet Socialisternas bord, där vi hade ett specialnummer av Offensiv med artiklar om vårdkampen och ockupationen i Sollefteå.
Responsen var också bra på argumentet att det finns pengar – se bara hur lätt det har varit för militären att få 20 miljarder kronor extra.
Huvudkravet på våra protestlistor – för ett landsomfattande vårduppror – var närmast en självklarhet för demonstranterna, även om vårdprotesterna än så länge mest sker lokalt. Det behövs en stark och demokratisk gräsrotsrörelse som kräver totalt kursändring – för upprustning av välfärden.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.