600 på stormöte i Råneå mot skolnedläggningar

av Lars Bjersing

Det var fullsatt när luleborna hade protestmöte i Råneå kyrka den 13 maj (Foto: Liv Shange Moyo).

”Vi är landsbygden!” Det var ett tema som återkom flera gånger i Råneå kyrka dit över 600 kampvilliga lulebor hade tagit sig måndag den 13 maj för att protestera mot nedläggningshotet över Vitåskolan och Jämtögårdens förskola.

Flera olika talare beskrev varför det behövs kommunala tjänster även på landsbygden och gav exempel på hur politikerna i kommunstyrelsen svikit sina vallöften. Konferencier var Råneås kyrkoherde Kimmo Sulila.
Första talare var Therese Persson som berättade att hon några år tidigare varit i samma kyrka för att begrava en av sina vänner; den gången var det en bussolycka som tog flera liv. Utan framgång har Therese med flera försökt få hastigheten sänkt på den vägen. 
Då har det hetat att det inte spelar någon roll om det är 90 eller 70 eftersom vägen inte är en säker miljö för barn oavsett, och att det är föräldrars ansvar att hålla koll på sina barn. Längs just denna 90-väg är det nu tänkt att Vitådalens barn ska stå fem dagar i veckan för att vänta på skoltransport. 
Det finns fler aspekter än pengar att ta hänsyn till, manade Therese – ta inte död på valfriheten och tänk på en levande landsbygd!

Pontus Johansson och Jeanette Gawelin fortsatte med att diskutera hur det skulle påverka området om man lade ner skolorna. Det nämndes förutom själva barnens situation också hur en nedlagd skola kan få en dominoeffekt på bygden. Utan skolor minskar inflyttning och jobb förloras, det leder till att skattebasen minskar och att jobben blir än färre. Värdet på fastigheter och företag försvinner och bankerna vill ej längre ge ut lån. 
Frågan om pålitliga politiker som är öppna för att svara på frågor och ta debatt är ett annat tema i deras tal. De uppmanar till sakliga, trevliga debatter utan påhopp och avslutar att de som inte vill diskutera kanske inte borde sitta i kommunfullmäktige.

Den sista talaren var Tomas Karlsson, socialdemokrat från Råneå och ordförande i Metallklubben på SSAB. Hans tal var en rättfram och svidande kritik av S-ledningen.
– Den arrogans jag mött från ledande politiker i den här frågan liknar inget annat jag varit med om.
Tomas beskrev rakt på sak Socialdemokraternas svek – i valrörelsen lovade de att hålla öppet Vitå- och Klöverträskskolan. De kommenterade ryktena om annalkande skolnedläggningar som elakt förtal. Bara månader senare lanserades nedläggningsförslaget.
Tomas manade till att hålla igång kampen. Han berättade att stöd strömmar in även från de som flyttat ifrån bygden med uppmaningar att inte ge upp och att fortsätta kämpa.
Mellan alla tal bjöds det på allsång, barnkörer och dansshow. Anna-Mi Svedjekrans knöt ihop manifestationen genom att premiärsjunga sin nya låt ”Vi är landsbygden”.

Processen för att rädda skolorna kommer att ta lång tid och det är viktigt att inte ge upp i förväg. Kampen går vidare och om den känsla som fanns i Råneå kyrka bevaras är denna fråga långt ifrån avgjord. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!