Läs mer: Återinför asylrätten – stoppa utvisningarna
av Sigbritt Herbert // Artikel Offensiv
“När vi var på väg fick vi höra att Sverige var ett bra land att komma till”. Det berättade en afghansk flykting som kom till Sverige i augusti 2015. Då fanns en enorm flyktingsolidaritet, som de styrande kände sig tvingade att ta hänsyn till. Redan samma år inledde högern och S-regeringen sin motreaktion. Idag, efter nio år av upptrappad hets mot flyktingar, går den blåbruna regeringen till angrepp mot de sista resterna av asylrätten.
En annan afghansk flykting kommer ihåg hösten 2015: ”När vi kom till Stockholms central stod folk där och delade ut bröd och något att dricka åt oss.” Det folkliga stödet var stort. Då inleddes etablissemangets förljugna tal om en nära förestående “systemkollaps”. Tre månader senare, den 24 november, hade regeringen en presskonferens där man satte stopp för asylsökande från den dagen, men inte bara den dagen. Även han som kom i augusti skulle komma att omfattas av en lag som inte fanns i tanken när han kom till Sverige och som inte antogs förrän i juni året efter.
Då, i november, kunde regeringen inte säga att den nya politiken skulle bli permanent. Det folkliga stödet för flyktingarna var för stort. Det rörde sig bara om ett ”tillfälligt andrum”. Sedan dess har flera regeringar passerat, som alla skärpt tongångarna mot flyktingar. Den blåbruna regeringen som tillträdde för två år sen, införde vad de kallar ett “paradigmskifte” i flyktingpolitiken – något som Magdalena Andersson stolt säger att den föregående S-regeringen påbörjade.
Det låter sig sägas att den som behöver vår hjälp mest ska få asyl. I verkligheten är det handläggare på Migrationsverket – som utifrån sina egna erfarenheter och åsikter samt en kraftigt urholkad asylrätt – avgör vem som får asyl. ”Du påstår att du är analfabet och ändå har du haft ett sådant kvalificerat arbete som svetsare. Du är inte trovärdig.” Så lyder domen för en kille som kom hit under hösten 2015. Man måste vara trovärdig i handläggarens ögon. En person som kan lägga sina ord väl har då större chans än en som har svårare att uttrycka sig. Sedan får man hoppas att tolken översätter rätt. Rätt till tolkhjälp ska också inskränkas.
Anledningarna till att fly är flera: krig eller etnisk, religiös eller politisk förföljelse; klimatförändringar med torka eller översvämningar. En försvinnande liten del av världens flyktingar söker sig till Sverige. Sedan flyktingvågen 2015 har regeringen, oavsett politisk färg, gjort allt för att försvåra för flyktingar att komma hit och få asyl.
Regeringen talar sig varm för integration, men asylpolitiken får helt motsatt effekt. Tidigare fick en flykting permanent uppehållstillstånd så fort asyl beviljats. Nu gäller högst tre års tillfälligt uppehållstillstånd till att börja med, för att sedan omprövas. När är du mest benägen att lära dig svenska och söka dig ut i samhället? Är det när du vet att du får stanna en begränsad tid eller får stanna så länge du vill? Svaret är uppenbart.
En flykting kommer hit efter en eller flera svåra upplevelser. Då behöver hen längre eller kortare tid att landa rent mentalt. En sådan landning underlättas av att ha sina nära och kära i närheten. Även här vill regeringen försvåra. För att få hit sin familj måste man kunna försörja den och ha en bostad som Migrationsverket bedömer vara stor nog. Att på tre år hitta en bostad som är tillräckligt stor och som du har råd med är inte lätt i Sverige i dag när tillgången till billiga hyresrätter är dålig i de flesta kommuner där arbeten finns. Bara att lära sig svenska är svårt, med tankarna på familjen i ett flyktingläger någonstans.
Sverige ska enligt regeringen följa EU:s miniminivå när det gäller asylinvandring. Frågan är nu om vi inte ligger under den nivån. Till och med Danmark, som förut sågs som ett avskräckande exempel, har en mer human flyktingpolitik än Sverige. Sverige utvisar, som i stort sett enda landet i EU, män över arton år till talibanernas Afghanistan och splittrar därmed familjer eftersom kvinnor och barn under arton får stanna. Det underlättar inte den integration som regeringen säger sig vilja få till stånd.■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.