8 mars globalt: Bygg vidare på strejker och kamp!

I Brasilien var vårt systerparti LSR med i de stora demonstrationerna runt om i landet (Foto: Marcus Kollbrunner).

av Robert Bielecki & Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv

Globalt blev 8 mars till en rejäl kampdag, med såväl kvinnostrejker som massiva demonstrationer mot mäns våld mot kvinnor, nedskärningar och löneklyftor. Det är exempel att följa och måste byggas vidare på.

I Spanien organiserades det protester i över 40 olika städer av en rad olika feministiska grupper. El País skriver att 30 000 deltog i Madrid, 40 000 i Barcelona och 20 000 i Valencia. Det var även tusentals i städer som Cádiz, Sevilla, Málaga med flera.
Även i Italien var det stora demonstrationer, där fackföreningar var med och organiserade med en generalstrejk i hela landet. Skolor, sjukvård och andra sektorer deltog i strejkerna, och även lokal kollektivtrafik på sina håll. I Rom och Milano deltog cirka 10 000, med krav på lika bemötande för manliga och kvinnliga arbetare, verkliga åtgärder mot mäns våld mot kvinnor och femicid.
Det samlades till stora demonstrationer i Belgien, där vårt systerparti LSP/PSL och det kvinnokampsnätverk som vi organiserar, ROSA, intervenerade i demonstrationer landet runt. 15 000 marscherade i Bryssel, där vi hade ett block med 600 deltagare. Vidare var det protester i Ghent, Antwerp, Liège och Leuven, med tusentals till hundratals deltagare.
Viktigt är också att demonstrationer organiserades i Israel, mot krig och imperialism. Våra kamrater i Socialistiska kamprörelsen deltog och var en aktiv del av protesterna, som ingrep med tvåspråkiga flygblad, plakat och vår tidning. Vi hade också en talare på den stora samlingen i Tayibe, och ledde ett block i en marsch mot kriget i Umm el-Fahm.

Kvinnokampen är central i kampen för ett socialistiskt systemskifte.

Störst blev det nog ändå i Frankrike, där gruppen Grève féministe (Feministisk strejk), tillsammans med en rad olika fackförbund (däribland CFDT, CGT, UNSA, FSU och Solidaires) kallade till en landsomfattande kvinnostrejk och demonstrationer mot ojämlikheten och kvinnoförtrycket. Över 100 000 samlades i Paris, och det var många tusentals i städer som Marseilles, Lille och Bordeaux.
En viktig grej är att aborträtten har skrivits in i den franska grundlagen, ett resultat av kamp och protester underifrån under lång tid.
Men det betyder inte att kvinnoförtrycket och ojämlikheterna inte är stora, precis som i resten av världen. I Frankrike står kvinnor för 62 procent av de som får minimilön och för 70 procent av de som får mathjälp av ”livsmedelsbanker” (som matmissionen ungefär).
Grève féministe skrev i ett uttalande innan 8 mars att de vill länka samman sociala rörelser till kvinnor som ”konfronteras av de krig som rasar i världen, som utstår massiva bombardemang, tvingas på flykt, utsätts för våldtäkter i krig och knappt kan föda sig själva och sina familjer” samt till de ”som försvarar sig själva för att återta sin frihet och sina rättigheter”. De uppmanar också till att alla stängda abortcenter ska öppnas och för verkliga åtgärder för att ta strid emot alla former av sexistiskt och sexuellt våld.

Även om det i Sverige och globalt generellt sett pågår en backlash mot kvinnors rättigheter och feministiska frågor är kvinnokampen långt ifrån över. Kapitalismen är ett system i kris, och allt fler kommer att ta till gatan och organisera sig mot alla de förtryck, klyftor, krig, fasor och klimatkatastrofer som den oundvikligen för med sig.
Kvinnokampen är central i kampen för ett socialistiskt systemskifte, som skulle skapa förutsättningarna för att bli kvitt alla förtryck och orättvisor. Socialistiskt Alternativ och ISA kommer fortsätta bygga, kämpa, organisera och protestera.


”Vi var ett tidvatten, vi kommer att vara en tsunami!”

”Vi var ett tidvatten, vi kommer att vara en tsunami!”, deklarerade Argentinas kvinnorörelser inför de stora demonstrationerna som genomfördes i landet den 8 mars.
Masskampanjen som vann rätten till abort i landet i slutet av 2020 blev känd som ”det gröna tidvattnet” för sina gröna dukar, som blev ett kännetecken för kampen för rätten till abort i hela Latinamerika.
Den 8 mars blev en viktig samling för kampen mot den nya högerextrema presidenten Javier Milei, som attackera aborträtten och genomför en brutal åtstramningspolitik som har fått priserna och fattigdomen att skjuta i höjden.
Milei säger att abort är att likställas med ”mord av närstående”, och hans parti La Libertad Avanza (”Friheten avancerar”) har lagt fram ett lagförslag för att förbjuda aborter igen.
”Vi vägrar att gå under jord igen” (till osäkra aborter i lönndom), kunde man läsa i plakaten i huvudstaden Buenos Aires. Sedan aborter blev lagligt har antalet dödsfall i samband med graviditeter halverats i landet.
ISA i Argentina deltog i protesterna, med krav mot regeringens åtstramningspolitik, mot attackerna på arbetsrätten och aborträtten och i solidaritet med det palestinska folket. ”Fackföreningarna måste sätta datum för en ny generalstrejk, kampen måste fortsätta tills vi fäller regeringen”, säger ISA Argentina.

Kampen mot extremhögern och i solidaritet med Gaza var också ett tema i många länder, tillsammans med försvaret av aborträtten.

Över hela Latinamerika hölls demonstrationer. Förutom i Argentina genomfördes det stora demonstrationer i Chile, Colombia, Uruguay och andra länder.
Överallt stod kampen mot mäns våld mot kvinnor i förgrunden.
År 2022 (det sista året med fullständig statistik tillgängligt) dödades över 4 000 kvinnor i Latinamerika, vilket är de senaste fem årens högsta nivå.
Kampen mot extremhögern och i solidaritet med Gaza var också ett tema i många länder, tillsammans med försvaret av aborträtten. Fram till 2020 var abort bara lagligt i Kuba, Guyana, Franska Guyana och Uruguay. Sedan dess har aborträtten vunnits i Argentina, Colombia och Mexiko.

Kampen för aborträtten var ett viktigt tema för demonstrationerna i Brasilien. LSR, ISA i Brasilien, reste tillsammans med nätverket som vi ingår i, Antirasistiska Socialistiska Feminister, kravet på fri abort tillsammans med kampen mot våld mot kvinnor och privatiseringspolitiken.
Inte nog med att abort bara är lagligt i Brasilien, det är bara lagligt i begränsade fall: våldtäkt, outvecklad hjärna och där moderns liv är i fara.
Den offentliga sjukvården har för lite resurser och dessa tjänster är under ständiga attacker från högern, vilket Taina Moreira Gatti från LSR (ISA i Brasilien) och Antirasistiska Socialistiska Feminister tog upp i sitt tal i Sāo Paulo:
– Vi kräver att abortmottagningen i sjukhuset Vila Nova Cachoeirinha öppnas igen!

Sāo Paulos borgmästare stängde ifjol den viktigaste enheten som genomför lagliga aborter i huvudstaden, som dessutom är den enda som genomför sena aborter i delstaten.
LSR och Antirasistiska Socialistiska Feminister ingrep den 8 mars i flera andra städer runt om i landet.
I Mexiko deltog Alternativa Socialista (ISA) och ROSA på demonstrationer i fyra olika städer, med krav mot våld mot kvinnor, mot krig och i solidaritet med Palestina.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content