”Politikerna behöver skakas om”

av Natalia Medina

Fredrik Cerha uppmanar till organisering och kamp mot det blågröna styrets ombildningsförsök i Stockholm (foto: Natalia Medina).

Hökarängen i södra Stockholm är ett av de bostadsområden som den blågröna majoriteten i Stadshuset vill sälja ut. Fredrik Cerha har bott i Hökarängen i 26 år och är en av initiativtagarna till nätverket Hökis mot ombildningar.

Varför är du aktiv mot ombildningarna? 
– Det är väl flera olika skäl. Jag vill inte ha dyra lån. Jag har inget förtroende för att det som våra banker sysslar med är hållbart i längden. Det kan gå precis hur som helst. Alltså går det bort att köpa. 
– Jag är inte sugen på att ha mina grannar som hyresvärd heller, eftersom nybildade bostadsrättsföreningar ofta har dålig koll på rättigheter och skyldigheter. Man kan bli utsatt för påtryckningar eftersom de vill åt lägenheten. Det måste förstås inte bli så, men risken är uppenbar.

Vad kommer ombildningarna att innebära för Hökarängen? 
– Ju fler ombildningar det blir, desto sämre sammanhållning kommer vi att få. Som det är nu bor vi alla på samma villkor, vi hyr. Säg att vi får en massa folk som har stora förhoppningar om att tjäna pengar, blandat med stora bekymmer, om föreningen går dåligt, exempelvis. Det kommer garanterat att skapa splittring. 
– Jag har träffat folk nu, när jag håller på med det här, som har stuckit från andra områden där det blev ombildning. Det är historier om osämja, fusk och social oro.

Vad är den hittills viktigaste erfarenheten från kampen i Hökarängen? 
– Att vi är så många som är emot det. Jag blev lite överraskad faktiskt, för i media får man bilden av att det är helt oproblematiskt och att alla, precis alla, är vinnare. Tydligen finns det en annan berättelse bland vanliga människor. Den måste komma ut.

Vad är din kommentar till de som funderar på att köpa?
– Don’t do it! Nej, jag skämtar förstås. Det där måste alla bestämma själv. För min egen del är det så att jag tänker mycket på vad för slags samhälle vi människor behöver. På 1960- och 70-talet byggde man bort bostadsbristen och allmännyttan såg till att hålla hyrorna nere. Nu tycker politikerna att vi ska göra precis tvärtom. 
– MP:s Katarina Luhr skriver i en artikel att den blågröna majoritetens förslag kommer att leda till ombildning av max 5 000 lägenheter och att de samtidigt har ”ambitionen” att bygga nytt. Det är ju bra att de har ambitioner, men vem vet vad det blir av det? Sedan tillträdet har den blågröna majoriteten faktiskt stoppat byggandet av 4 000 bostäder! En sak kan man i alla fall vara säker på: De nya hyresrätter som kommer att byggas blir så dyra att ingen med låg inkomst kan efterfråga dem. 
– När vi i Stockholm nu har 80 000 aktivt bostadssökande och kön dessutom har ökat med 50 000 på ett år kan inte detta kallas för en ansvarsfull politik. Om det inte blir någon ändring kommer en stor grupp människor att få allt sämre utsikter att någonsin få en bostad. Det är helt enkelt inte rätt mot framtida generationer att krympa allmännyttans bestånd av billiga lägenheter.

– Sen vet jag ju att alla människor inte orkar tänka på så stora saker. Att de känner att mycket står på spel i deras eget liv. Till dem vill jag säga, tänk såhär: Vad är det du vill med att köpa? Vill du tjäna pengar eller vill du bo? Även om du lyckas sälja med vinst är det inte alls säkert att du kan få något likvärdigt för pengarna, eftersom du nu ska köpa något på den öppna marknaden.
– Okej, men du har bestämt dig för att försöka. Hur stor är chansen att du gör en vinst? Det finns det faktiskt ingen som kan svara på. Det finns tecken på att vi har en bostadsbubbla på gång och blir det en större krasch kan man bli tvungen att sälja sin lägenhet och ändå sitta kvar med lån på banken. Det hände ju faktiskt på 1990-talet. Nya amorteringskrav kommer göra det dyrare för många att låna pengar, särskilt hushåll med låg inkomst. Till det kommer också risken för höjda räntor.
– Lita inte på konsulter och överentusiastiska grannar som vill få dig att köpa. Konsulterna omfattas inte av konsumentköpslagen och kan alltså ostraffat tänja på gränserna för att få till en försäljning. Restate har exempelvis ett flertal anmälningar mot sig, bland annat för att de inte har berättat om alla kostnader. De fortsätter ändå som om ingenting hade hänt.

Hur kan en bli aktiv mot ombildningarna? 
– Man kan gå med i någon av grupperna på Facebook som har bildats nu under våren och prata ihop sig med andra om hur man ska arbeta lokalt för att stoppa ombildningar. Man kan gärna också kontakta Hyresgästföreningen som har mycket bra material. 
– Sen kan man hålla koll på nätverket Rädda hyresrätterna som har mycket bra tips om hur man kan arbeta, vilket även gäller nätverket Ort till ort. Och dessutom – skriv till politikerna och berätta att du inte gillar det som händer. De sitter där i Stadshuset och drömmer om en cykelbana till och om att bli omvalda. De behöver skakas om!


Hökis mot ombildningar:
Sök på Hökis mot ombildningar på Facebook

Rädda hyresrätterna:
raddahyresratterna.home.blog

Ort till ort:
orttillort.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!