Utvisningsbeslutet har väckt engagemang hos både elever och lärare på Östra gymnasiet. Hassans klasskamrater startade en namninsamling som gått ut i många klasser, och elever har gått på stan och samlat namnunderskrifter.
– Det sprider sig som ringar på vattnet, berättar Marie Lie, Hassans klassföreståndare. De lokala tidningarna har uppmärksammat Hassans kamp i flera artiklar.
– Frågan är hur den lokala uppmärksamheten ska nå Stockholm, fortsätter Marie Lie.
Stämningen bland Hassans klasskamrater och eleverna på skolan är optimistisk. Det finns en tro på att det går att förändra saker.
Hassan kom till Sverige för tre år sedan, efter att hans syster och mamma dött. Då fanns inget kvar i Iran. Han och en äldre syster reste till Umeå, där två systrar redan bodde. Nu har systern fått uppehållstillstånd – men Hassan utvisas.
Får inget besked
– Vi försöker få reda på var i byråkratin Hassans fall ligger, säger Marie Lie. Men när vi sökt personen som har hand om Hassans fall tar det stopp.Hassan själv mår mycket dåligt. Han sover inte, går inte i skolan och orkar inte träffa folk. TV ville göra ett nyhetsinslag, men Hassan mådde för dåligt.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Hassans kamp, och elevrådets planer på en demonstration. Vi uppmanar också alla som vill att ta med egna plakat och delta i fackeltåget mot rasism och högerpolitik den 9 november.
Davis Kaza
Anna Hedman, klass SM3TM, Östra gymnasiet:
– Alla vill skriva på namninsamlingen. Det diskuteras i klassen och alla tycker att det är rätt att kämpa för Hassans rätt att stanna.