– Vi är glada över att de har lyssnat och att vi föräldrar ska få vara med när de gör en ny utredning, säger Sara Berg.
Det finns många effekter av skolnedläggningen som politikerna inte tänkt på, som att elever går till friskolan istället och den extrakostnad det innebär för kommunen, att det blir mycket trafik vid Borgmästarskolan, att barnen måste gå på en gångstig till Borgmästarskolan som inte är upplyst. Nedskärningspolitikerna har inte heller tänkt på att antalet små barn till skolan kommer att öka under de kommande åren.
Ställer skolor mot varann
– Det låter ju fint när politikerna pratar om att de hellre sparar på lokaler än på barnen, men det fungerar inte så. För små barn är det viktigt med närhet. Det blir inte små klasser om skolorna slås ihop, förklarar Sara Berg.Politikerna ställer skolor mot varandra och har sagt att antingen ska Borgmästarskolan eller Munkebergsskolan läggas ner.
– Att de ställer skolor mot varandra har de gjort det svårare för oss att samarbeta med Borgmästarskolan, säger Ulrika Öhlund som har sitt barn på Munkebergsskolan.
Även skolor på Bergnäset och i Gammelstad hotas av nedläggning. I februari tas beslutet om vilken skola som ska läggas ner i Gammelstad, men Kyrkbyskolan har redan pekats ut som det troligaste offret.
Allt detta trots att Luleå kommuns prognos för 2006 visar på ett överskott på 89 miljoner kronor.
Kamp mot nedläggningar
Rättvisepartiet Socialisterna tycker att alla skolor och lärare ska få vara kvar. Då skulle den tillfälliga minskningen av elevantalet ge mindre klasser och högre lärartäthet, mindre stress, buller och bättre möjlighet att tillgodose barnens behov.För att stoppa nedläggningarna behövs det gemensam kamp från föräldrar och personal på alla skolor, även de som verkar komma undan den här gången. Rättvisepartiet Socialisterna är beredda att stödja kampen på alla sätt, från att hjälpa till med att organisera protester till att ta upp frågan i kommunfullmäktige.
Det måste sättas stopp för politiker som vill spara på skolan istället för på sig själva, direktörer och storföretag som aldrig varit så rika.
Karin Wallmark