Av statens 55 bolag kan regeringen nu tänka sig att sälja ut 53. Bara Vattenfall och LKAB ska, än så länge, förbli statligt ägda.
Redan har regeringen flaggat för utförsäljning av sju bolag: Nordea, Telia Sonera, SAS och OMX (som alla fyra är börsnoterade bolag) samt fastighetsjätten Vasakronan, sprittillverkaren Vin & Sprit och bolåneinstitutet SBAB.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är helt emot utförsäljning av statliga bolag.
En utförsäljning av statlig egendom och inkomster betyder en gigantisk omfördelning av tillgångar – från det offentliga till kapitalister. Privatiseringar äventyrar de anställdas jobb och villkor.
Idag är de statliga företagen kopior av de kapitalistiska bolagen. För RS är kampen mot privatiseringar också en kamp för att statens företag och verksamhet ska drivas och kontrolleras av anställda och brukare utan vinstsyfte. Eventuellt överskott ska användas för investeringar i välfärd och infrastruktur.
Återinvestera vinsterna
De statliga företagen gör idag jättevinster.Enbart Vattenfall har hittills i år gjort en vinst på över 20 miljarder kronor.
En summa som skulle kunna betala en arbetsförkortning med en timme i veckan utan lönesänkning för alla.
Men vinsterna varken återinvesteras eller används för att fylla gemensamma behov i samhället.
Ett exempel är Telia Sonera, som fullständigt öser pengar över aktieägarna. Ledningen för Telia Sonera vill ge aktieägarna ytterligare 20 miljarder kronor nästa år i extra utdelning. Totalt får aktieägarna 28 miljarder. Det medför att exempelvis storspekulanten Christer Gardell, vars fond Cevian Capitals äger aktier i Telia Sonera, får 445 miljoner kronor i aktieutdelning.
Per Olsson