– Trots att en del haft invändningar mot en politisk strejk under själva mötet blev beslutet enhälligt, vilket är glädjande, kommenterar Jan-Olov Carlsson, vice ordförande för IF Metallklubben på Volvo Umeverken.
Inte nöjd med LO-toppen
Jan-Olov Carlsson är inte nöjd med de argument som kommit från LO-ledningen om att en politisk strejk skulle ifrågasätta demokratin.– Alla protester ifrågasätter ju redan fattade beslut. Politisk strejk är bara en skarpare metod att protestera än exempelvis ett torgmöte eller en demonstration.
– Konsekvensen av LO-ledningens resonemang blir att man ifrågasätter den politiska strejken som kampmetod överhuvudtaget, fortsätter Carlsson. Man spelar de krafter i händerna som lagstiftningsvägen vill inskränka rätten till politisk strejk.
Varför ska facket vänta?
Jan-Olov Carlsson ser inget som talar emot en politisk strejk i a-kassefrågan.– När man väl erkänt att den politiska strejken är en legitim kampmetod återstår frågan om taktiken – när ska den politiska strejken användas? Själv ser jag inget argument som talar emot att använda den nu. Varför ska facket vänta tills man blivit försvagade av regeringens antifackliga beslut innan man protesterar.
William Frank, ordförande för IF Metall Södra Västerbotten, anser att facket måste markera mot regeringen.
– Även om det finns argument mot den politiska strejken är det lätt att inse att uttalanden eller demonstrationer inte räcker för att stoppa försämringarna i a-kassan.
Men han säger samtidigt att det finns ett problem med en strejk.
– Regeringen är ju trots allt demokratiskt vald. Och de redovisade ju innan valet att de ville försämra a-kassan. Därför finns ett demokratiskt problem med en politisk strejk i nuläget.
William Frank menar dock att de borgerliga partierna främst vann röster på att de utlovade en extra tusenlapp i plånboken samt att de skulle ordna fler jobb.
– Men nu verkar ju varken jobb eller tusenlapp i plånboken förverkligas, kommenterar Frank.
Enligt William Frank förebådarattacken på a-kassan en het avtalsrörelse.
– Om arbetsgivarna går på samma hårda linje som regeringen kommer det att krävas mycket hårda tag i avtalsrörelsen för att lönekraven ska uppnås.
”En demokratisk rätt”
Stefan Hultman, ordförande för IF Metall Mellersta Norrland, är även han helt för en politisk strejk.– På Kubal antogs kravet på politisk strejk enhälligt, liksom på repskapet för hela mellersta Norrland. Facket har en självklar rätt att protestera när det gäller en fråga som a-kassan , något vi slagits för under alla år. Vad vore demokratin om man inte fick protestera och visa sitt missnöje.
Stefan Hultman menar att LO:s beslut om en landsomfattande protestdag den 14 december inte minskar behovet av en politisk strejk.
– Fortfarande behövs en politisk strejk om a-kasseförslaget skall stoppas, avslutar han.
Patrik Brännberg