Rövarkapitalismen tar kommandot

2006-11-29 13:47:55




Att kapitalismen är ett system av produktion för maximal vinst till ägarna är ingen nyhet. Nytt är den snabbt växande rollen för parasitära ”riskkapitalister” med enorma resurser av glödhett spekulationskapital bakom sig, som trissar upp rövarkapitalismen till en ny grotesk nivå. Nu har Sverige också en högerregering som formligen kryper inför dessa parasiter, anförda av Christer Gardell och dennes investeringsfond Cevian Capital.

Att aktieägarna nästa år kan överösas av ett makalöst guldregn i form av aktieutdelningar och återköpta aktier, beror enligt Svenska Dagbladet på ”en positiv konjunktur, starka kassaflöden och sist, men inte minst, påtryckande riskkapitalister”.
Den i särklass mest kände av dessa riskkapitalister är Christer Gardell och dennes Jerseybaserade fond Cevian, som under hösten gått in som nya storägare i både lastbilsbolaget Volvo och TeliaSonera.
Räder som han redan har bakom sig är Skandia och Lindex, medan fler affärer väntar runt hörnet.
Medan Gardell först efter många om och men lyckades trixa sig in i Volvos valberedning, räckte det med 1,6 procent av rösterna för att snabbt nå samma mål i TeliaSonera, som står högt på högerregeringens säljlista.

Överfyllda bolagskistor

”Bolagens kassor har varit för stora, och med riskkapitalister flåsande i nacken blir utdelningarna större”, kommenterar Urban Ekelund, chef på analysföretaget Redeye.
Även den långa raden av andra uppköpskandidater som Atlas Copco och t ex Scania behöver enligt Svenska Dagbladet ”visa sina aktieägare att det kan vara väl så lönsamt att äga ett mindre men fritt Scania som att sälja aktierna till tyska MAN”.
Gardell beskriver själv med ett fantastiskt nyspråk sin taktik som ”långsiktig”: ”Vår mall bygger på att dubbla kursen på tre års sikt. Kasta Kinapuffar håller jag inte på med”, säger han till Veckans Affärer.
Så här beskrivs Cevian Capitals metod av bland annat Ekonominyheterna:
1. Spekulationskapital raggas från förmögna individer som den 70-årige amerikanske finansmannen Carl Icahn och institutioner som utländska pensionsfonder – och Andra AP-fonden. Cevian II disponerar enligt Gardell 14 miljarder kronor, varav två tredjedelar är amerikanskt kapital. Dessa pengar ska inom ett år ha placerats i cirka tio större bolag.
2. Stora aktieposter köps först i tysthet – med eller utan partners, som fonden Parvus i Volvos fall. Placeringarna görs i stora och ”undervärderade” börsbolag med verksamheter som kan styckas av, stinna kassor som kan delas ut och/eller som har möjligheter att låna mer (andra mer klassiska riskkapitalister köper i stället loss mindre bolag från börsen).

Kasinoekonomi

3. Sedan slås det med full kraft på mediatrumman i syfte att få fler spekulanter att haka på och trissa upp börskursen. Så snart Gardells köp i Telia blev känt ökade kursen på Gardells nya aktier på några få timmar med 100 miljoner. I Volvos fall utlöste Cevians inträde en köpvåg från en hel flock av hedgefonder, aktiefonder och AP-fonder som alla vädrat guld.
4. Maktspelet om hur bolagen ska förändras börjar därefter med rubriker som ”Så ska Gardell stöpa om Telia”. Det har hittills pressat de gamla styrelserna att tillmötesgå en del av kraven redan innan Cevians nya styrelserepresentanter ens hunnit påbörja sin mission för höjda utdelningar, utförsäljning av verksamheter och ökad belåning med mera.
5. Aktierna säljs sedan efter ett par, tre år i all tysthet till en (enligt målet) minst dubbelt så hög kurs som när man gick in – precis som i fallen med Skandia/Old Mutual och Lindex.
Enligt Christer Gardell är ”den stora muskeln” i Cevian – som endast har 14 anställda, varav 8 analytiker – ett ”power-nätverk” av internationella investerare med oerhört mycket kapital, som lätt kan fyllas på vid behov.

Varifrån tas pengarna?

”Varifrån kommer private equity-bolagens pengar? Jo, från de institutionella placerarna! Private Equity-bolagen gör affärer med ’other people’s money’”, anser styrelseproffset Marcus Storch i Ekonominyheterna. Att institutionella placerare som pensionsfonderna har ett försprång utan förmögenhetsskatt används nu som argument för att påskynda högerregeringens avveckling av denna skatt på privata ägare.
I själva verket finns det andra huvudförklaringar. En sådan är den allt större andelen obetalt arbete i spåren på fackliga läggmatcher och pressen från låglöneländer i kampen om mervärdet. En annan är de upptrissade avkastningskraven på minst 15 procent. Tillsammans med marknadens begränsing på grund av låga löner betyder detta sänkt nivå på företagens investeringar och skvalpande kassor.
Gardell ser med illa dolt förakt på den finansiella ”stenåldersmentalitet” som han anser fortfarande finns i dagens börsbolag. ”Om inget görs kommer riskkapitalisterna att vinna en skrällseger. Som det ageras nu på börsen ser jag ingen framtid för den. Det är kapitalismens lag”, säger han enligt Veckans Affärer. Med tillägget att ”Börsstyrelserna borde gå i finansskola” och lära sig att lån är något bra och billigt. Så kan de stinna kassorna i stället delas ut till ägarna.
Gardells räder mot Volvo och TeliaSonera har inte skett utan upprörda reaktioner från både andra styrelseledamöter och fackrepresentanter. Medan såväl LO-toppen som s och v – som öppnade för spekulanterna genom att börsintroducera Telia – ligger lågt, är det TeliaSoneras vice ordförande, industrimannen Carl Bennet, som tydligast tagit det statliga ägandet i försvar.
”Jag kan inte se att det finns någon möjlig privat huvudägare som kan ta ansvaret för stabiliteten i TeliaSonera, säger han.
Men att det ännu statligt majoritetsägda TeliaSonera är ett av branschens lönsammaste företag tycks snarast vara ett argument för snabbare utförsäljning för den nya högerregeringen, vars ministrar tävlar om att sola sig i finansmarknadens glans.

Mats Odells Eriksgata

Den nye kommun-, bostads-, finansmarknads- och privatiseringsministern Mats Odell (kd) hade knappt tillträtt innan han den 8 november begav sig ut på vad Näringsliv.24 kallar ”en Eriksgata” bland Stureplans bankirer, mäklarhus och riskkapitalister. Den givna höjdpunkten, med förannonserat fototillfälle, var självklart Odells träff med Christer Gardell.
Enligt bedömningen från Sekos koncernfack kommer en utförsäljning av TeliaSonera troligast att leda till att bolaget snart köps upp av någon av sina största europeiska konkurrenter, som Deutche Telekom.
Metalls ordförande Stefan Löfven hör till dem som säger sig vara upprörd över att AP-fondernas pengar hjälpt till att plundra Volvo. Men i styrelsen för Första AP-fonden, som investerat 350 miljoner i Cevians senaste fond, sitter LO:s avtalssekreterare Erland Olausson.
Att som den förre Metallbasen Göran Johnsson, som nu är välavlönat styrelseproffs, bara föreslå ett tillägg som uppmanar AP-fonderna att också agera för en långsiktig utveckling av svenska företag hjälper föga.
Kapitalismen utvecklas oundvikligen i allt mer parasitär riktning, något som redan börjat provocera allt fler arbetare och tjänstemän till en ny antikapitalistisk medvetenhet. Förr eller senare bäddar detta för socialistiska slutsatser om att de stora företagen måste ägas av samhället, styras demokratiskt och kontrolleras av de arbetande.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!