Nilsons dödsstraff omvandlades till livstids straffarbete, i likhet med det straff som de två andra fått.
En massiv kampanj för att fria de dömda startade så småningom, som också fick stort internationellt genomslag.
I Sverige samlades 130 000 namn in för Amaltheamännens frigivande till högsta domstolen. Franska och engelska hamnarbetare hotade att blockera svenska fartyg om de inte frigavs.
Ett fritagningsförsök planerades också 1 maj 1917 då 5 000-10 000 arbetare tågade till det fängelse i Härnösand, en stad som då hade ca 8 000 invånare, där Anton Nilson satt inspärrad.
Att Anton Nilson och Algot Rosberg skulle friges blev det första beslut som fattades av den nytillträdda koalitionsregeringen med socialdemokrater och liberaler i oktober 1917.
Utan chans att få ett arbete i Sverige, begav sig Anton Nilson till Ryssland, där han blev pilot i det ryska inbördeskriget och kommendant för flyget vid den baltiska fronten. För sina tjänster blev han bland annat belönad av Leo Trotskij, befälhavare i röda armén.
Senare, när stalinismen växte sig starkare, flyttade Anton Nilson tillbaka till Sverige, där han blev aktiv i det så kallade Kilbomspartiet (den majoritet i Sveriges kommunistiska parti som uteslöts av Stalin) och propagerade under andra världskriget mot nazismen.
Anton Nilson blev 101 år gammal. In i det sista inbjöds han på otaliga möten för att berätta om sina erfarenheter för yngre generationer.
Han var också under 1980-talet fram till sin död hedersmedlem i Offensiv, efter att land och rike runt ha talat mot offensivarnas uteslutning ur det socialdemokratiska partiet, där han själv var medlem på äldre dar.