Sekos stämning av Connex gäller att avskedet saknade saklig grund och att det skedde i föreningskränkande syfte. Uppsägningen skedde i september 2005 och besvarades genast med en vild strejk från tunnelbaneförarna den 6 oktober. Nio av tio förare deltog i strejken, vars mest populära paroll var ”Sparka Connex – inte Per”.
Den 18 november strejkade man igen och tillsammans med syndikalisterna samlade förarnas fack Seko klubb 119 till en stor demonstration på eftermiddagen. Sekoförbundet stod formellt sett bakom klubben och startade yttrandefrihetskampanjen ”vi vägrar hålla tyst”. Men att förbundsledningen aldrig använde möjligheten att utlysa en laglig politisk strejk var i slutändan orsaken till att kampen inte fick Connex på fall.
Aktivt fack
Klubb 119 hade länge satt krokben för det multinationella företaget Connex (som nyligen har bytt namn till Veolia). Genom att bygga upp en stridbar fackförening underifrån som byggde på medlemmarnas aktivitet kunde de många säkerhetsbristerna kartläggas. Klubben använde sig flitigt av anmälningar och skyddsstopp och man gick ut offentligt för att informera allmänheten och sätta press på företagsledningen. Connex avskedade Per Johansson för att tysta facket.– Fortfarande idag bekräftas vår bild av att inget händer. Ta fallet med frontrutorna. Vi påtalade redan för fem år sedan riskerna med att framrutan pressas in mot föraren när någon hoppar framför tåget och att det inte finns någon utrymningsväg. Först i vintras ålade arbetsmiljöinspektionen Connex ett vite på en miljon kronor om det inte åtgärdas, berättar Per Johansson.
Utlösande för konflikten var branden i en tunnelbanevagn i Rinkeby våren 2005, då facket omedelbart utlyste skyddsstopp. Man krävde att tågmodellen skulle tas ur trafik tills felen hittats och åtgärdas. Först nu kommer Connex och SL:s internutredning med 36 åtgärdspunkter. Statens haverikommission blir klar först till sommaren.
Vad tror du om rättegången?
– Connex kommer ha som huvudspår att svartmåla mig. De är helt skrupellösa och kommer hela tiden med värre och värre anklagelser utan att kunna precisera eller bevisa någonting. Att rättegången kommer så sent är ett resultat av Connex och juristernas ständiga förhalanden. De hoppas väl på att frågan ska ha svalnat.
Rättegången är en facklig ödesfråga som handlar om ifall det ska vara fackets medlemmar eller företaget som bestämmer vem som är facklig företrädare.
– Om vi vinner i AD kommer Connex att försöka köpa ut mig. Vi kommer att hävda att det inte är möjligt i detta fall, som är föreningsrättskränkande. Då blir det troligen en ny tvist i AD och det blir första gången föreningsrätten prövas, avslutar Per.
Elin Gauffin