av Offensivs reportrar
I hela landet samlades tusentals för att demonstrera på Internationella kvinnodagen 8 mars.
Stockholm: Slå tillbaka mot kvinnohatet
Trots ruskigt väder med snö, regn och hårda vindar samlades minst 1 000 deltagare på 8 mars i Stockholm i ett mörkt Humlegården.
Stämningen präglades av kämpaglöd och slagorden haglade när marschen gick genom det borgerliga Östermalm mot Sergels torg. Demonstrationen organiserades av 8 mars-kommittén Stockholm, där även Rättvisepartiet Socialisterna ingår.
I talen uppmärksammades bland annat kvinnoförtrycket och kvinnokampen världen över, nedskärningar som drabbar främst kvinnor, kampen mot våld mot kvinnor och mot förtryck i hederns namn. Även bostadsbristen som slår mot kvinnor som vill lämna sin partner nämndes.
Natalia Medina talade för Rättvisepartiet Socialisterna vid slutmanifestationen och tog upp om hur den nya nyliberala regeringen under socialdemokratin spär på klassklyftorna som i synnerhet drabbar kvinnor. Exempelvis genom att vinster i välfärden har fått grönt ljus, hur vård och omsorg går på knäna – vilket i synnerhet drabbar kvinnorna i den offentliga sektorn – att allmännyttan ska ombildas och marknadshyror införas.
Samtidigt ska skattelättnader för privat hemhjälp, det vill säga pigor, utökas. Hon nämnde också de omfattande kvinnostrejker som genomförs internationellt i många länder på kvinnodagen.
Natalia avslutade med att uppmana deltagarna att ansluta sig till de många planerade aktionerna under våren i Stockholm och bygga en proteströrelse som tar strid, som i aktioner mot utvisningar, på den internationella kampdagen för klimatet den 15 mars och i det nybildade nätverket Välfärdsalliansen mot januariavtalet.
Katja Raetz
Göteborg: ”Inte en kvinna till”
Över 1 000 personer gick under parollen Inte en kvinna till i 8 mars- kommitténs demonstrationståg i Göteborg.
Först talade tre kvinnor från Hamnarbetarförbundet om sin historiska seger, och hur viktigt det var att knyta samman alla delar av arbetarklassen och att inte ställa grupper emot varandra; att när vi går samman som ett kollektiv kan vi göra skillnad.
De pratade om hur de hittade inspiration av andra över världen som ROSA:s kampanj i Rätten av välja och hur de kämpade i motvind – liksom de som kämpade för samtyckeslagstiftning här i Sverige som fick hot om våldtäkt på brevlådan.
Rättvisepartiet Socialisterna, Hyresgästföreningen, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet med flera hade alla talare som talade om de hot som vi står framför, med ökad militarisering och den borgerliga regeringens kommande attacker.
Vi måste återuppbygga vår kvinnorörelse till att bli en massrörelse för kamp som sträcker sig längre än 8 mars, som för in kvinnokampen i varje skola, universitet, bostadsområde, fackföreningen och på varje arbetsplats.
Sara Juaniquina
Luleå: ”Vi är här för de kvinnor som flyr krig och förtryck”
”Vi är här för de kvinnor som flyr krig och förtryck, för de som utsätts för våld, för lågavlönade kvinnor som kämpar för att få vardagen att gå ihop. Vi är här för att vi vägrar acceptera förtrycket”.
Så presenterade Agnes Rase 8 mars-kommitténs program inne på Lillan efter ett högljutt demonstrationståg genom Luleå som trotsade snöstormen.
Maiara Karlsson Dias från Låt Oss Leva – Ung i Sverige Luleå förste talare och berättade om explosionen av kvinnokamp globalt och vad som utlöst protesterna. Maiara tog också upp om hur den brutala flyktingpolitiken slår mot kvinnor.
Efter Maiara följde både musik, poesi, feministisk quiz och fler tal. Amanda Gordon och Johannes Lönnå sjöng Fria Proteaterns Med vilken rätt om det dubbla förtrycket som kvinna och arbetare, och Annika Rimbléus från Teaterhögskolan läste upp en bejublad text om en omtumlande process med eufori, ilska, sorg och slutligen beslutsamhet hos en tjej som upptäcker kvinnoförtryckets omfattning och ”kommer ut” som feminist.
– Vi måste gå till grunderna, koppla samman. Se på kamperna som pågår idag: Flyktingkamp, klimatkampen, men också kampen på arbetsplatserna för lika lön, för mer resurser, för en omfördelning. Socialistisk feminism handlar om att vi måste äga resurserna gemensamt. Det vi inte äger kan vi inte kontrollera, sa Liv Shange Moyo från Socialistiska Feminister.
Offensiv pratade med några av deltagarna på årets 8 mars:
Varför demonstrerar du idag?
– För att jag är kvinna och är skitless på att leva i ett patriarkat! Eventet är jättebra – önskar bara att fler som är intresserade fick uppleva detta. Om något ska hända måste vi höja våra röster. Sluta vänta på någon annan! sa Stina Sundqvist.
– Jag är här för att lyssna på alla kvinnors röster och berättelser, sa Lucas Grimstedt.
– För att känna gemenskap, få kraft och livslust även om man blir arg och upprörd också. Vi är med i motståndet! Det är sjukt viktigt att vi är här. Vi protesterar på många ställen, vi är del av något större! sa Annika Rimbléus.
Jonas Brännberg
Lund: ”Klasskamp, kvinnokamp!”
Cirka 150 personer samlades på Stortorget i Lund för att demonstrera den 8 mars. Demonstranterna samlades under paroller som ”Klasskamp, kvinnokamp – Kvinnokamp, klasskamp!”, ”Lika lön oavsett kön!”, ”Systerskap utan gränser – Krossa rasismen nu!”, ”Internationell solidaritet – alla kvinnors kampenhet!”, med mera. Demonstrationen anordnades av bland annat SSU, Ung Vänster, Vänsterpartiet och FI.
Anders Wemmert
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.