På CWI-skolan var det många som ville diskutera med Sanndy Martinez från Socialismo Revolucionario i Venezuela, som även Offensiv fick chans till.
Sanndy arbetar med att administrera sjukvårdsförsäkringar till anställda inom utbildning och är sedan ett år tillbaka aktiv i vårt systerparti i Venezuela.
Sjukvårdsanställda
CWI-gruppen i Venezuela utvecklades genom arbete i sjukvårdssektorn. Speciellt stort stöd har gruppen på sjukhuset Algodonal. Förutom inom sjukhussektorn har Socialismo Revolutionario (SR) främst medlemmar inom utbildningssektorn, som Sanndy.I våras blev fackföreningsföreträdaren och SR-medlemmen Johan Rivieras utesluten ur sin fackförening Sintra Salud av ledningen. Uteslutningen hade ingen som helst legitimitet, utan baserades på ledningens rädsla för en radikal facklig aktivist som valts av arbetarna. I ett politiskt spel så blev Johan inte bara utesluten ur facket, utan även förflyttad från sin arbetsplats till ett annat sjukhus.
– Johan förde fram arbetarnas krav, i hälsosektorn har arbetarna väldigt dåliga förhållanden. De hade stormöten där man diskuterade och förde fram dessa krav, förklarade Sanndy och visade oss flygbladet som de hade tryckt upp efter händelsen.
För demokratiska fack
– Fackföreningar oberoende av staten och folk på förtroendeposter som väljs av medlemmarna är bland våra viktigaste krav. Vi är med i fraktionen C-CURA inom UNT (motsvarande LO) och för diskussioner med radikala skikt inom facket för att bygga upp ett samarbete. Underifrån satsar vi på att försöka bygga politiska band till andra organisationer och fackföreningar.– Genom de så kallade missionerna – sociala projekt lanserade av president Hugo Chavez – som ofta ligger i anslutning till sjukhusen kommer vi i kontakt med olika grupper och personer som vi kan ha politiska diskussioner på olika teman med. Där har vi även vår lokal. Hittills så är alla våra medlemmar arbetare, men vi diskuterar nu om hur man kan bygga upp ungdomsarbetet. Kontakt med ungdomar genom missionerna är en väg och även ett öppet möte planeras. Den otroligt spännande politiska situationen som just nu råder i Latinamerika diskuterades det mycket om på CWI-skolan i år. I Venezuela talar president Chavez om marxism och trotskism, förstatliganden och det nya massarbetarpartiet – men hur lång är egentligen vägen till socialism för Venezuela?
Kräver riktiga arbetarråd
– Chavez ministerier har kommit på idén om ”arbetarråd” på varje arbetsplats, men dessa är inte valda av arbetarna. Vi vill ha demokratiska fackföreningar oberoende av staten, sade Sanndy i ett inlägg där han argumenterade emot Chavez försök att bilda ett nytt massarbetarparti ovanifrån.– Det nya partiet PSUV bygger hittills på de organisationer och partier som redan finns, och ser inte ut att kunna ta upp folkets krav.
– Vi är för ett förstatligande av storföretagen, säger Sanndy, och tilllägger:
– Men som marxister måste vi se vad mer som behövs. När nu Chavez återförstatligade telekombolaget så var det fråga om en uppgörelse mellan staten och företaget, och det fanns inte minsta chans till arbetarkontroll. Den här processen är inte vägen till socialism, utan endast reformer. Det avskaffar inte förtrycket och ändrar inte på fundamentet i samhället.
5,7 miljoner intresseanmälningar för det nya massarbetarpartiet PSUV visar, trots många byråkratiska hinder, också på stämningarna i Venezuela för att gå hela vägen med en socialistisk politik!
I den riktningen arbetar våra kamrater i Venezuela ute bland arbetare och ungdomar.
Lina Westerlund