Stöd bussförarnas strejk

2008-06-30 21:38:14


Peter Boström.

Natten mot tisdagen den 1 juli inledde 4 000 bussförare och verkstadspersonal en strejk som lamslår nästan all linjebusstrafik i Stockholms län. Utan en snar lösning följs detta upp med strejk för ytterligare 2 000 förare i Västerbotten den 8 juli och i Skåne den 15 juli.

Peter Boström, som är klubbordförande vid Swebus depå i Södertälje och talesman för alla Kommunals strejkande bussförare inom SL i Stockholms län, förklarar vad strejken gäller.
– Nattvila, nattvila, nattvila. Och så lika lön för lika arbete, att vi ska få ut lika mycket som de kommunalt anställda bussförarna fått i KFS-
avtalet och som Transport har fått ut för sina bussförare, säger han till Offensiv.
Tiden för dygnsvila måste enligt Kommunal utökas från dagens 9 till de 11 timmar som lagen säger. Då måste den så kallade ramtiden, där jobbet kan läggas ut under en dag, minska till 13 timmar (för att täcka in både morgon- och eftermiddagsrusningen är tjänstgöringen ofta uppdelad i två pass).

Fyra timmars sömn

– Låt oss säga att det kan ta en ­timma att ta sig till jobbet och en timma tillbaka, samt att det tar en timma att varva ner och en timma att äta ­frukost och göra sig klar på morgonen.
– Var och en borde kunna förstå att det inte är någon bra idé att ha ­bussförare som bara har sovit i fyra timmar.
Kommunal ställer följande krav:
• Avtalsperiod om 22 månader med en nivåhöjning på 1 600 kronor, i linje med vad som redan har bevil­jats för de cirka 3 000 kommunalt anställda bussförarna av Sveriges Kommuner och Landsting.
• Stopp för arbetsgivarna att ensidigt kunna förkorta dygnsvilan till nio timmar tre gånger i veckan (under lagens riktmärke på 11 timmar).
• Kortare ramtid för förare. Kommunal vill att den kortaste tiden mellan en arbetsdags första och sista arbetstid ska sänkas till 13 timmar.
• Stopp för sämre anställningsformer i kollektivavtalet än de som lagen om anställningsskydd tillåter.
Peter Boström avfärdar Bussarbetsgivarnas (BuA) påstående om att Kommunals krav på 1 600 kronors lönehöjning på 22 månader skulle överträffa LO-samordningens nivå eller vad sjuksköterskorna m fl inom Vårdförbundet har fått ut.
– Det beror på att vi inte har fått någon lönehöjning alls på 18 månader innan, upplyser han.
Även Transports avtal på närmare 12 procent på 36 månader, som är något högre än LO-samordningens, kompenserar bara för lång tid utan påslag.

Bjuder under varandra

Att BuA klagar på dålig lönsamhet i branschen beror enligt Boström på att bolagen bjuder under varandra vid upphandlingarna av trafiken.
– De får väl lära sig att räkna, säger han.
I media svär sig SL, som sedan många år lagt ut busstrafiken på entreprenad, fri från ansvar.
– Nej, SL har inget ansvar. Om SL inte hade upphandlat verksamheten, då hade den här situationen aldrig uppkommit, då hade vi haft kollektivavtal nu. Istället har de lagt ut driften på privata företag som tillhör Svenskt Näringsliv och de vill bara tjäna pengar, kommenterar Peter Jonsson, Kallhäll, som är sekreterare i Kommunals trafiksektion i Stockholm.
Peter Jonsson lägger hela ­ansvaret för det kaos i Stockholmstrafiken som strejken kommer att orsaka på arbetsgivaren, men han håller inte med om att den skulle vara ”samhällsfarlig”.
– Nej, det är den inte. Det finns taxi. De akut sjuka åker ändå inte buss. Vi vill ju inte att tredje man ska drabbas, utan ville skriva på ett ­avtal innan tisdag. Om arbetsgivarna ­hade gått med på det, skulle alla bussar gå som vanligt. Men det har man ­vägrat.
Kommunal har gjort undantag från strejken för skolbarnens badresor och närtrafiken som är särskilt viktig för gamla och handikappade.
Bussarbetsgivarna (BuA) hoppas av allt att döma kunna rida ut strejken. Med hjälp av de stora störningar som väntas för uppskattningsvis     250 000 människor i Stockholms sommartrafik hoppas man också på att kunna vända den allmänna opinionen emot Kommunal.
Samtidigt vill BuA i sista ­minuten lindra konsekvenserna av strejken genom att begära dispens för busstrafiken i Nacka och på Värmdö, liksom i trafiken mot Norrtälje och ersättningstrafiken för Nynäsbanans pendel och tunnelbanans gröna ­linje till Farsta, där det pågår reparations­arbeten för spårtrafiken.
BuA:s vd Peter Jeppsson drar sig inte ens för att vända det stora ­stödet för sjuksköterskorna under vårdstrej­ken mot bussförarna, som påstås tjäna 20 500 kronor i månaden, och ytterligare en knapp tusenlapp inklusive ob-ersättning.

Arbetsgivarhets

”Varför ska de få högre löneökningar än sjuksköterskor?” frågar sig BuA på sin hemsida. ”Vi kan inte se ­någon anledning”, svarar de på sin egen retoriska fråga.
Bussföraren Petri Myllykoski reagerar starkt mot denna sorts demagogi.
– Sjuksköterskorna och alla ­andra vårdanställda är värda ett mycket bättre resultat än vad Vårdförbundet lyckades driva igenom. Men utan bättre lön och villkor blir det också svårt att rekrytera de bussförare som behövs i framtiden.
För att bli bussförare krävs enligt Myllykoski att man ska ha haft körkort länge och lyckas på tester som inte vem som helst klarar.
– Det kräver sin speciella kompetens, samtidigt som bussförarjobbet med sina delade tjänster, obekväma arbetstider och stressiga miljö är mycket krävande.
BuA:s påstående att ­arbetstiderna förbättrats stadigt sedan 2003 ­tycker Petri Myllykoski är ”bull­shit”. Att som bussförarna tvingas sitta bakom ratten i nio timmar är tröttande var som helst.
– Att göra det i Stockholmstrafiken är inte säkert, och det är ingen tillfällighet att bussförarnas kombination av stressiga miljöer och
stillasittande jobb gör dem över-
representerade när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Då rimmar Swebus slogan ”Säkerheten främst” illa.
– Det finns redan idag en brist på chaufförer. Och att då tvinga oss ut i strejk för att få samma avtal som Sveriges Kommuner och Landsting redan har gått med på för sina chaufförer i några kommuner där bussbo­lagen ännu är kommunala är bisarrt. Det gör att fler kommer att sluta när man redan har svårt att locka folk.

Arne Johansson
Ulrika Waaranperä


RS/Offensiv säger:

• Allt stöd till bussförarnas strejk för utökad nattvila och lika lön med de kommunalt anställda förar­na. Ingen prutmån på säkerheten eller lönekrav som inte ens kompenserar för inflationen.
• Vi uppmanar alla lokala fack, fackförbund, resenärer och allmän­heten att visa sitt stöd för bussförarna genom att skicka stöduttalan­den till Kommunal, göra ­insändare till tidningarna och delta i eventuella stödmanifestationer.
• Kommunal bör utlysa stöd-
demonstrationer.
• Avtalen ut på omröstning – för kämpande och demokratiska fackföreningar.
• Återta all kollektivtrafik i offent­lig regi.
Skicka stöduttalanden till:
Sektion34.stock­holm@kom­munal.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!