Finlands planer på utbyggnad av kärnkraften skrev Offensiv om i förra numret. Nu har samma slags planer kommit till Sverige, vilket de borgerli-ga allianspartierna klargjorde på torsdagen den 5 februari, då de lanserade sin nya energiuppgörelse.
Planerna att häva förbudet mot ny kärnkraft och att bygga nya reaktorer när dagens tjänat ut presenteras av regeringen som ett steg för att få bort beroendet av fossila bränslen.
– Vi kommer att ha de mest ambitiösa klimatmålen i Europa, ja hela världen, säger Centerledaren Maud Olofsson (Svenska Dagbladet den 5 februari).
Men inga som helst långsiktiga frågor har ställts. Vad ska regeringen göra med det starkt radioaktiva avfallet från kärnkraftverken och hur är det värt riskerna med kärnkraft, då konsekvenserna bli fruktansvärda om något går fel?
För Folkpartiledaren Jan Björklund ligger svaret på frågan om säkerhet hos den ”fria marknaden”.
Han menar att fler privata ägare som kärnkraftsaktörer ska se till att säkerheten följs och höjs.
– Tre kärnkraftsaktörer, som idag, är inte tillräckligt för fri konkurrens. Samägandet mellan dessa tre måste upplösas, menar Björklund (Dagens Nyheter den 5 februari).
För att bemöta klimathotet och få en hållbar framtid för kommande generationer är inte mer satsning på kärnkraft svaret. Istället är energibesparingar och en snabb omställning från fossil till förnyelsebar energi vä- gen ut ur den annalkande klimatkatastrofen.
Den svenska vindkraften passerade under år 2008 milstolpen två miljarder kilowattimmar (två TWh). Som mål har man att nå 30 TWh på tolv år, vilket motsvarar kapaciteten hos fyra kärnkraftverk. Den takten är alldeles för låg.
I Tyskland har man, trots sämre vindförhållanden än i Sverige, byggt ut sin vindkraft till 35 TWh per år (Blekinge Läns Tidning den 5 februari).
Potentialen för utbyggnad av vindkraft eller annan form av förnyelsebar energi är stor i Sverige. Vad som behövs är en demokratiskt planerad omställning till den förnyelsebara energin, något som aldrig kommer att ske på marknadens och det kapitalistiska systemets villkor.
Nils Kaza