Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna möter Lina Renholm-Nyby som jobbar på Mixgården.
– Detta är ingen besparing, det är en nedskärning. 1,5 miljoner ska sparas på Fritid Lärjedalen. Det är 20 procent av budgeten.
För Mixgården betyder det att sex timledare sägs upp. Detta är förödande för ungdomarna. Dessa timledare är förebilder för ungdomarna, uppväxta i området. De har själva besökt Mixgården som yngre. De är en stor del av verksamheten och besitter en specialkompetens. De har hand om dansen, musiken och fotbollen, något som nu läggs ned, berättar Lina.
För ungdomarna är det jättefrustrerande att timledarna försvinner och man har startat en namninsamling.
Lina berättar med inlevelse om Mixgårdens arbete och oron om nedskärningarna blir verklighet.
– Mixgården kommer också att tvingas stänga under sommaren, något vi aldrig gjort tidigare. Vad har då ungdomarna som söker sig till gården för alternativ? ”Fixarna”, vårt solidaritetsprojekt över sommaren, kommer inte heller att bli av. Vi har fått avbo- ka allt. Fixarverksamheten är, skulle jag vilja säga, det bästa vi har.
”Fixarna” är ett solidaritetsprojekt med 24 ungdomar som under sommaren engagerar sig i solidaritetsfrågor. Tidigare år har de bland annat samlat in pengar till Flyktingamnesti, unga i Palestina o s v.
– När vi missar allt som händer här under sommaren får vi på något sätt börja om från början, arbeta upp allting igen. Vi vet inte om konflikter som varit, konflikter vi kanske kunnat förebygga. När andra gårdar stänger under sommaren har det varit Mixgården som varit den öppna mötesplatsen. Med detta tar politikerna bort en viktig plats dit ungdomarna vänder sig, förklarar Lina.
– Frågan är om politikerna förstår vilket viktigt arbete som vi gör. Vi gör så jävla mycket mer än lämnar ut pingisracketar. De förstår inte att en nedskärning idag kostar samhället i längden. I Rosengård fanns elva fritids- gårdar. Idag finns två kvar och så undrar de varför det är oroligt?, konstaterar Lina.
I Hammarkullen har detta lett till stora diskussioner. Överallt är man oroliga. Det är inte bara ungdomsgårdarna som drabbas av nedskärningarna, även skola och förskola ska det sparas in på, med större klasser och färre lärare. Elevvårdande personal försvinner. Lägger man ihop detta blir det tydligt att unga kommer att må sämre och ha mindre trygghet, vilket kan leda till kriminalitet och utanförskap.
– Ungdomarna ska inte betala krisen. Vi kommer att agera för protester för att stoppa denna galenskap, säger Mikael Bernardini från Rättvise-partiet Socialisterna i Hammarkullen.
Från politiskt håll talar man om att ”satsa på de unga”, men varken Socialdemokrater i kommuner eller Moderater i regering följer detta. Ned- dragningarna av fritidsgårdar pågår i hela landet.
Det behövs nu en massrevolt från ungdomar i hela landet. ”Vi vägrar att betala er kris” måste bli de ungas revolt.
Kristofer Lundberg