– Vi får inte längre hyra in oss på företagets lokaler och arbetsgivaren har sett till så att vi inte kan få ledigt för styrelsemöten. Den ledigheten är en förutsättning eftersom flera i styrelsen jobbar olika skift, säger Peter Annerback, ordförande för Hamn4an, till Offensiv.
Hamnens förhandlingschef Peter Svanberg skriver vidare att all facklig tid upphör att gälla för medlemmar i Hamn4an under konflikten. Hamn4an har kontaktat Medlingsinstitutet för att driva ärendet vidare.
Göteborgs Hamn trappar därmed upp offensiven mot Hamnarbetareförbundet och fortsätter med diskrimineringen. LO-förbundet Transport är det enda fack som arbetsgivaren förhandlar med. Därför kommer Hamn4an inte att få delta i förhandlingarna kring schemaläggningen i Älvsborgshamnen, trots att 95 procent av de som berörs tillhör Hamnarbetareförbundet.
Transports ordförande för Göteborgssektionen, Patrik Östbjerg, förklarar det så här:
– Vi har sagt att för att förhandla i samma rum som Hamn4an måste de ändra på sin organisationsstruktur. Som det är nu har förhandlarna inte mandat utan kan i slutet av förhandlingarna behöva avbryta för att fråga sina medlemmar vad de tycker.
Den mer direktdemokratiska förhandlingsordningen, där medlemmarna har en röst, passar inte in i ett LO-förbunds byråkratiska synsätt.
Hamn4ans rätt att bevara sina demokratiska strukturer är särskilt viktigt när högt uppsatta fackliga före- trädare angriper demokratiskt fattade beslut tagna på klubbnivå. I det här fallet från Transport men också Handels vice ordförande Tommy Tillgrens fördömande av den ”vilda” strejken bland Lagenaarbetarna i Jordbro.
Hamn4an har även antagit ett stöduttalande som skickats till arbetarna på Lagena.
Stefan Berg