Hatet som politisk konst

2009-08-13 10:26:15




Med Ecce Homo provocerade Elisabeth Ohl­son Wallin fram hatet i kyrkan. Det fick påven att ställa in sitt planerade Sverigebesök och under utställningens turné under två år i Euro­pa kom den att framkalla protester och mordhot. Under Prideveckan visade Elisabeth mer av hatet i sin utställning om hatbrott: In hate we Trust.

Det som fick Elisabeth Ohlson Wallin att sätta igång denna gång var inte påvens besök utan det stigande antalet hatbrott som spritt sig i Europa och i Sverige.
När Åke Green dessutom kom med det numera ökända citatet om homosexualitetens likhet med en cancersvulst (”Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhälls­kroppen”) blev det droppen som fick bägaren att rinna över. I den första bilden Elisabeth tog till In Hate we Trust ser vi en församling med en präst misstänkt lik Åke Green. Halva församlingen heilar och den andra de­len är rädd och förskräckt.
– Jag var väldigt naiv när jag gjorde ”Ecce Homo” och förstod inte att det fanns så mycket hat mot hbt-världen, berättar Elisabeth för DN På Stan.
– De värsta reaktionerna kom från kristna grupper och jag kände redan då att jag skulle vilja skildra det krist­na hatet.

Ett annat element av det kristna hatet porträtteras i ”Våldtäkten”, ett fotografi som porträtterar den kristna högerns likgiltighet inför hatbrott. En ung lesbisk kvinna blir våldtagen av två nazister i Rom och kyrkans kommentar är att hon får skylla sig själv som befann sig på en lesbisk bar.
När Elisabeth Ohlson Wallin var i Rom för att fota ”våldtäkten” med några män utklädda till kardinaler med stånd blev hon nästan arresterad. En kvinna som råkade se plåtningen ringde polisen och polisen dök snabbt upp med blåljus för att avbryta fotograferingen och gå igenom Elisabeths dator med alla hennes bilder.

Protesterna som kom under utställningen av denna bild blev också stora, men Elisabet själv menar att hon inte dömer kristna utan kyrkans handlingar. Men även vanliga medlemmar i den kristna kyrkan måste väl kunna tänka till själva? Vad säger detta om kyrkans eviga tal om kärlek, om man inte ens kan ställa sig upp mot hatbrott? Elisabeth själv var med i Svenska kyrkan och valde att gå ur.

In Hate we Trust är en serie fotografier om hatbrott som baseras på verkliga händelser och det är det som gör de komponerade bilderna så verkliga. Hon är inte en målare, men hon målar fotografierna genom att regissera dem mycket noggrant. Hon inspireras starkt av barockens oljemålningar och det gör ljussättningen väldigt speciell, där uppmärksamheten hela tiden dras till speciella föremål eller karaktärer. Bilderna berättar hemska historier om hatbrott och är väldigt samhällskritiska och politiskt laddade.
Eva Dahlgren specialkomponera­de ljudillustrationer till utställningen med ett mycket kusligt tema som förstärker bildernas allvar.

Elisabeth vill inte kalla sina fotografier för konst och hon vill inte heller definiera dem som politiska.
Själv tycker jag hon har fel. Det konstnärliga i bilden är kompositionen och det fantastiska ljuset. Det politiska inslaget gör konstverket kon- sekvent och genomtänkt.

I ”Internetdate” får vi till exempel se fallet med Malmökillen som stämde möte med en kille på nätet och då direkt hamnade i en fälla som skulle ha kunnat sluta med en brutal misshandel. Hans bukett med rosor ligger bredvid honom på parkbänken och hans sårbarhet är total.
Inte många gick ut från utställningen på Pride House utan att känna hur otroligt allvarligt det är med hat­brott. Och kanske gick några ut från utställningen med en vilja att göra nå­got åt det och faktiskt bekämpa det.
Lucía Collazos

Tips:
Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”King, Queen and Queer” på Armémuse­um finns kvar till den 31 oktober.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!