”Tvärnit för bostadsrättsombildningar” skrev Svenska Dagbladet i somras. Under årets första sex månader minskade andelen nyregistrerade bostadsrättsföreningar med 61 procent i hela landet. Samtidigt är det allt oftare nej-sidan som vinner på köpestämmor och ombildningsförsök läggs ner. Utöver den spektakulära nej-segern på Linjalen har ombildningar den senaste tiden stoppats på bland annat Vintereken i Hägersten, Sandhamnsgatan på Östermalm och Svärdet 6 på Södermalm. På Kastanjegår- den blev det ingen köpestämma den 1 september, det blev nej (bara 58 procent för). Men bostadsrättsföreningarna (brf) kommer att försöka en gång till. Däremot pekar allt på att Hasselgårdens brf har lagt ner på grund av bristande intresse.
Samtidigt har flera ombildningar gått igenom med absolut minsta möjliga marginal. Det gäller bland annat Lindgården och Lönngården i Dalen. Bostadsrättsföreningarna med konsulter sprider ut felaktig information för att få folk att skriva på fullmakter för ombildning.
1. ”Dalen säljs till privatvärd om vi inte röstar ja”, är ett återkommande rykte. Nätverket Sälj Inte Dalen har kollat detta med Svenska Bostäder (SB) – det stämmer inte. ”Men man vet ju aldrig vad som händer”, svarar brf och fortsätter att sprida lögner.
2. Ekonomiska kalkyler för tio år framöver är baserade på räntenivåer på omkring 2,5-3,7 procent. Detta för att ombildningen ska se billig ut. Omräknat till en högre nivå som alla ekonomer vet kommer; t ex 6 procent (inklusive faktisk ränta), blir bostadsrätten ofta tusen spänn dyrare än dagens hyra.
3. Ombildningar där enbart två av tre ”röstat ja” bygger på en social obalans. En relativt stor grupp hyresgäster blir helt förkrossade och många anser sig vara tvingade att flytta därifrån. Att ha sina grannar som hyresvärdar är tydligen inte alls så attraktivt som brf hävdat i kampanjen. En undersökning från 2005 visade att 47 procent av de kvarboende hyresgästerna tyckte att de fått det sämre, medan bara 7 procent tyckte att ombildningen var positiv (usk).
4. Brf hamrar på om ”ditt livs bästa affär”. När man argumenterar emot får man höra att det är fult att lägga sig i ”din och min privata ekonomi”. Men det är just det som brf gör – eftersom de försöker förändra den boendesituation som vi alla har valt. Processen är grymt orättvis. Alla får inte lån. Bankerna kräver idag att man ska klara 7,5 procents ränta för att ens få låna. På Lindgården har inte alla som ansökt blivit beviljade lån. På alla ombildade gårdar finns familjer som enbart fått lån genom att gå till Blue Step eller liknande bolåneinstitut som lånar ut till räntor på uppåt tio procent. För de med sämst ekonomi blir alltså blir ombildningen dyrast.
5. Brf bygger mycket av sin argumentation på att svartmåla SB samtidigt som man hotar med lyxrenove- ringar och marknadshyror. Ja, det finns brister i underhållet. En stor orsak är att det planerade underhållet har hållits inne i de nu uppemot två år som ombildningsprocessen har hållit på. Under tiden har den enda gård i Dalen som inte lämnat in intresseansökan fått det som väntar alla som säger nej – byte av ballofixer (kulventiler – viktig åtgärd för att stoppa vattenskador), åtgärder av taken, nya hissar m m. Detta utan hyreshöjning.
Om SB skulle försöka lyxrenovera vårt Dalen får vi ta till hyreskamp så som gjordes på Järvafältet, främst i Husby. Kampen slutade med ett avtal där baspaketet innehåller stambyte med ombyggt och helkaklat badrum, nya vitvaror i köket, ny el i hela lägenheten samt nya golv, tapeter, innerdörrar och garderober efter behov, därtill upprustning av hus, entréer och gårdar. Dessvärre höjs hyran med 700 kronor – men för det får man mycket mer än vad ett stambyte i en bostadsrätt skulle ge.
Dalens bostadsrättsföreningar har inte ens planerat för stambyten – trots att rören är underdimensionerade, 50 mm när standarden är 75 mm. Husen har många problem – vattenskador för miljontals kronor, dålig ventilation, misstankar om kvarvarande saneringsbehov efter den gamla flytspackelskandalen med ”Dalensjukan”, behov av nya radonmätningar m m.
De närmaste veckorna kommer sex gårdars öde att avgöras i Dalen. Därför bjuder nätverket Sälj Inte Dalen in till Hyresrättsdagen den 6 september. Alla är välkomna!
Elin Gauffin
Hyresrättsdagen 6/9 i Dalen, t-bana Sandsborg
Bostadsrätt blir bostadsfelMed bl a PO Brogren, pressombudsman på Hyresgästföreningen.
Äppelgården, Grusåsgränd 6, kl 13:00-14:15.
Husens skick och Vad händer vid ett nej
Videgårdens, Täppgränd 101, kl 14:20-15:20.
Bolånekunder utan skyddsnät
Hans-Göran Björk, författare i ämnet, om hur osäkert ett boende på bankernas villkor är.
Hagtornsgården, Dalgränd 48, kl 16:00-17:15.
Café och workshop
Ta en fika och möt hyresaktivister!
Rönnbärsgården, Åsgärdevägen 75, kl 17:00-18.30.