Redan i maj förutspådde stadsdelsnämnden ett underskott i budgeten på 8 miljoner kronor och kopplade då in konsulter som skulle granska hemjänsten. ”Verksamheten har omfattande organisatoriska brister och en alltför stor bemanning i förhållande till de beställningar som enheten har i uppgift att utföra” skrevs det i tertialrapport 1 för 2009 i maj.
Åtgärder skulle vidtas, dessa var att halvera hemtjänstpersonalen på öppna hemtjänsten för stadsdelen, något som ledde till protester inte bara bland de anställda.
ArbetarInitiativet samlade in flera hundra namn mot försämringen i hemtjänsten. Dessa överlämnades till stadsdelsnämnden som sedan efter förhandling med facket beslöt att inte skära ner halva hemtjänsten, men att en fjärdedel fortfarande skulle bort.
Tertialrapport 2 för 2009 visar fortfarande på underskott i hemtjänsten, med 6,5 miljoner kronor efter åtgärder. Stadsdelsnämndens förhopp- ning är att budgeten kommer att vara i balans till nästa år och under tiden täcker man underskottet med pengar från bland annat förskolan. Totalt för äldreomsorgen går man dock med 20,3 miljoner kronor i förlust, vilket betyder förlorade investeringar för bland annat förskolan.
Att förskolan har kunnat gå med vinst förklarar man stolt med att man bland annat inte köpt in nya datorer, att antalet resultatenheter har minskats från 10 till 7 och att enheten för barn med behov av särkilt stöd har minskats med två anställningar.
Hur kan stadsdelsnämnden tro att en budget i balans är viktigare än investeringar i förskolan eller bra omvårdnad i äldreomsorgen? Vi får helt enkelt se hur långt de kommer med sina nya nedskärningar innan protesterna bryter ut.
Lucía Collazos