Trots allt tal om att krisen nu är över fortsätter arbetslösheten att öka och ständigt aviseras nya nedskärningar i vård, skola och omsorg.
Men varför har missnöjet ännu inte uttryckts i mer utbredd kamp och antikapitalistiska stämningar?
Svaren på denna fråga finns i denna Offensivspecial. Men även dagens stämningar är tillfälliga. Det finns en växande social polarisering och under ytan växer motsättningarna. Den ilska som redan finns mot bonusar, banker och superrika får ny näring av talet om att det nu har vänt och flera bolag börjar redovisa ökade vinster, samtidigt som arbetsgivarna kräver nollavtal och politiken fortsätter högerut.
I Frankrike har direktörernas bonusar i kombination med arbetsgivarnas låga lönebud och individualiserade löner pressat de bankanställdas fackförbund till att utlysa strejker. Detsamma kan ske i Sverige i den jätteavtalsrörelse som står för dörren.
”Vinterns avtalsrörelse är den största på mycket länge. Och motsättningarna är större än på mycket länge”, skrev LO-Tidningen i mitten av oktober och situationen har inte blivit mindre laddad sedan dess.
Tvärtom, arbetsgivarna går till storms på alla fronter och kräver utöver nollavtal 2010 även försämrad anställningstrygghet och sänkta ungdomslöner.
Avtalsrörelsen kan mycket väl bli det första steget mot den interna devalvering – sänkta löner och offentliga utgifter – som kapitalisterna och regeringen anser vara nödvändig för att den svenska kapitalismen ska kunna behålla marknader.
Även om facktopparna inte vill ta fajten kan de tvingas varsla om strejk och andra konfliktåtgärder på grund av pressen underifrån och arbetsgivarnas arrogans.
Högerregeringen hämtar sin styrka från oppositionens svaghet.
Socialdemokraterna tog ytterligare kliv högerut på den kongress man höll den 28 oktober till den 1 november 2009. Enligt Mona Sahlin är privat eller offentlig regi en icke-fråga för Socialdemokraterna och kongressen beslöt att vinst på vård och friskolor är helt i sin ordning.
Vänsterpartiet följer lydigt med när S svänger högerut. Oppositionens tafatthet och facktopparnas passivitet har get rasistiska Sverigedemokraterna en möjlighet att fiska efter missnöjesröster.
Ingen ska heller tro på de etablerade partierna när de säger att de aldrig tänker samarbeta med Sverigedemokraterna eller sitta kvar vid makten med hjälp av samma parti.
RS ställer upp i valet för att ge ett socialistiskt alternativ till kapitalismens kris, högerpolitik och rasism.
Vår valkampanj kommer att vara en del i partiets kamp för att bygga ett kraftfullt motstånd mot högerpolitiken och för ett nytt stort socialistiskt arbetarparti.
Offensivs redaktion