Offensiv har talat med Jonathan Clark, ordförande för cirka 250 lagerarbetare på ICA:s lager i Kallhäll.
– Vi hade ett möte med 140 medlemmar redan i lördags, där alla var beredda att ta strid och anmälde sig som strejkvak- ter. De ska inte på det sätt som sker idag kunna kringgå LAS [Lagen om anställningsskydd] med bemanningsföretag.
Hittills är bemanningsföretagen inget stort problem på ICA-lagret i Kall- häll, där Handelsklubben redan för två år sedan träffade ett lokalt avtal som begränsar antalet anställda i bemanningsföretag till maximalt 20 perso- ner.
– Ändå är vi oroliga. Om vi inte löser de här frågorna kan de säga upp hela gänget och ersätta dem med bemanningsföretag, varnar Jonathan Clark.
Martin Ångman, föräldraledig klubbordförande på Coops lager i Bro, är på väg till ett möte med Handels avdelningsstyrelse i Stockholm.
– Än är det iskallt, då arbetsgivarna i Svensk Handel inte får förhandla för Svenskt Näringsliv.
Tror du att Svensk Handels vd Dag Klackenberg kan skriva på ett avtal för att slippa en påskstrejk innan 1 april?
– Jag tror att Svensk Handel till slut kan skita i Svenskt Näringsliv. Lönen kan de nog komma överens om, men bemanningsföretagen är den heta frågan, och där är det tveksamt om Handels kan få igenom sina krav utan fajt.
Svensk Handel försöker ge intryck av att vilja ha ett snabbt avtal, men drar samtidigt en gräns mot facket.
– Vi kan inte gå med på allvarliga inskränkningar i företagsledningarnas rätt att leda och fördela arbetet, säger Dag Klackenberg enligt Svenska Dag- bladet.
På frågan om vad som händer om ingen lösning går att nå innan den 1 april svarade Klackenberg:
– Det finns andra åtgärder att vidta och då handlar det i första hand om lockout för vår del.
Martin Ångman, som också är ordförande för hela lagersektionen inom Stockholmsavdelningen, hoppas att Handels ska våga visa musklerna och ta striden för sina krav i bemanningsfrågan, som är ett snäpp tuffare än LO-samordningens.
Medan LO-kravet enbart fokuserar på att den återanställningsrätt inom nio månader som uppsagda ska ha enligt LAS inte får kränkas av inhyrningar, ställer Handels dessutom krav på maximalt 10 procent inhyrda i detaljhandeln och att det ska finnas en lokal överenskommelse som klubben godkänner på varje lager.
Coop gick i höstas efter en hård kraftmätning, sedan striden på Lagena hotade att upprepas där, med på att stoppa en planerad utläggning av en hel avdelning till bemanningsföretag, samt att dessa skulle begränsas till max 10 procent på Coops två återstående lager i Bro och Västerås.
Det visar enligt Martin Ångman att en lösning är möjlig för alla lager.
– Det vore inte fel att någon gång få ta en fajt. Och bemanningsfrågan är utan tvekan den viktigaste för våra medlemmar.
Tror du att Jobbupproret kan ha en effekt?
– Ja, det tror jag. Allt sånt påverkar, liksom Facebookgrupperna, även om den utdragna striden och strejken på Lagena har påverkat mest.
Även för Jessica Moya, som är aktiv i både Handelsklubben på Lagena och i Jobbupproret, kliar det i fingrarna att få delta i fajten nu.
– Vi borde också bli uttagna. Jag hoppas på ett nytt varsel som tar ut fler i strejk om Handels står på sig. Vi vill gärna bli uttagna vi också, på grund av den principiella fråga som vi driver.
På Lagenas lager konkurrerar enligt Jessica Moya de 72 lagerarbetare som hör till den egna personalen hela tiden med mellan 20 och 40 anställda i sex olika bemanningsföretag. Före klockan 12 varje dag bestämmer före-tagets produktionsledare hur många som kallas in nästa dag.
I julas var de över 50 och i sommar kan det bli över 70 anställda i bemanningsföretag.
När denna tidning går till trycket (kvällen den 23 mars) samlas Jobbupproret till ett nytt planeringsmöte, som även ska diskutera ett initiativ ifrån tunnelbanefacket Seko klubb 119, om en ny uppvaktning av Almega dagen innan avtalen löper ut.
Arne Johansson