Då vinsterna i börsföretagen samtidigt har exploderat med en 190-procentig ökning andra kvartalet 2010 jämfört med samma period förra året betyder detta med all säkerhet det sämsta utfallet någonsin för industrins arbetare i förhållande till förutsättningarna.
Avtalet betyder dessutom att tjänstemännen genom att sluta ett kortare avtal blir först ut med att påverka den så kallade ”lönenormen” i den nya avtalsrörelse som drar igång i slutet av nästa år.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har tidigare försökt trösta medlemmarna med en förhoppning om att en lokal löneglidning på kanske två procent kan rädda reallönen under 2010.
Nu tyder allt på motsatsen enligt LO-Tidningens rundringning till avdelningar och klubbar. Enligt Micael Arnström på avdelningen i Halmstad rör sig löneglidningen bara om någon tiondels procent till dem som skaffat sig mer utbildning eller jobbat längre än tidigare.
– Min personliga uppfattning är att på ungefär 20 procent av företagen har medlemmarna fått pengar utöver det centrala avtalet. De som fått ut något lokalt har fått mycket lite, säger Olof Långberg på avdelningen i Västra Dalarna.
Enligt IF Metall har förbundets tidigare krisavtal som förlängdes till
i höst i det senaste avtalet räddat 15 000 jobb genom att byta korttidsarbete mot rena lönesänkningar.
Det är en generositet mot arbetsgivarna som med årets vinstutveckling inom till exempel Scania framstår som helt absurd. Men trots att det numera tyskägda lastbilsföretaget vänt förra årets förlust till en vinst på drygt 3,5 miljarder kronor under andra kvartalet har inte Scania under vårens och sommarens lokala avtalsrörelse varit beredda att ge en enda krona utöver det centrala avtalet.
Det är enligt Michael Gustafsson i den lokala klubben något man inte har upplevt på flera årtionden. Nu ska tvärtom arbetarna enligt ett lokalt flexibilitetsavtal jobba igen 100 timmar från tidigare produktionsstopp – utan någon timlön alls.
IF Metalls ordförande Stefan Löfvén har svårt att värja sig för LO-Tidningens frågor. I grunden anser han det vara positivt att företagen går med vinst.
– Vinsterna måste komma våra medlemmar till del. Det kan handla om vinstdelningssystem, om att nyanställa, om utbildning. Om vinsterna istället går till höga aktieutdelningar och till direktörsbonusar blir det väldigt tufft framöver, säger Löfvén och tillägger att nu måste företagsledningarna visa att de är mogna sina uppgifter.
Offensiv har talat med Dennis Bäckman, som är Pappers ordförande i avdelningen på ABB i Figeholm och som reagerat starkt på detta.
”Hur många tror på Stefan Löfvén???? Det börjar bli sent med en massa ord och hotelser, det behövs fackliga företrädare som företräder medlemmarna och inte sänker facket i skiten hela tiden”, skrev han i en kommentar till LO-Tidningen.
Till Offensiv säger han:
– Det är dags att slå näven i bordet och ta till radikala grepp. Avtalen är uppsägningsbara och om det visar sig att det blir noll i de lokala avtalen måste de sägas upp. Bolagen ska inte få slippa undan med argumentet att det snart är dags för nästa avtalsrörelse (d v s 2012).
När det gäller vinstdelningssystem anser Dennis Bäckman att sådana på sin höjd får vara grädde på moset.
– Vi måste först ha en grundplåt av schysst lön som gör att vi klarar att dra runt vardagen.
Bäckman kallar samtidigt direktörernas egna bonusar ”rena bankråneri” där bolagen plundras.
Inom ABB sköts ersättningarna till företagsledningarna, inklusive till dem som slutat för flera år sedan, av ett särskilt holdingbolag, ABB Nordic Holding, som facken helt saknar insyn i.
Arne Johansson