– Vi vill inte skapa problem för folk, men det här är det enda sättet vi med fredliga medel kan få företaget att lyssna. Vi ska inte jobba mer än 36 timmars vecka av säkerhetsskäl, men det händer att det tummas på det också, berättar en av förarna Offensiv träffar den första dagen.
Protestaktionerna riktar sig främst emot underbemanningen som har tvingat personalen till extremt stora övertidsuttag. Det kan röra sig om förare som jobbar fem timmar i rad utan rast.
Trots personalbristen tog det nästan ett år innan MTR för sex veckor sedan ordnade en utbildning för föra-re.
Trafikledningscentralerna ska efter branden i Rinkeby vara bemannade med minst tre trafikledare, men de är ofta endast bemannade av en person.
Ibland har bara en av tre kris-
beredskapsbilar funnits tillgängliga. Fackliga företrädare upplever att MTR inte alls lyssnar när de påtalar vilka stora säkerhetsbrister detta leder till och det råder sedan en tid tillbaka upprorsstämning i tunnelbanan.
– Vi trodde inte att det kunde bli värre än med Veolia. Vi trodde att botten var nådd. Men det har visat sig sedan MTR tog över att det var långt kvar till botten, säger Acke Tickmany, facklig företrädare för Gröna Linjen.
– Den här aktionen behövs verkligen. Vi har förberett den sedan vecka 40, då vi hade en mindre aktion. Egentligen behövs det en vild strejk, som den 2005.
– Om vi skriver bort strejkrätten blir vi tandlösa och då kan vi inte bita, säger en tunnelbaneförare som Offensiv talade med i tisdags.
Så här i början av blockadveckan har aktionen inte fått några större effekter på trafiken, men alla förare tror att det kommer märkas senare i veckan.
MTR har vetat om aktionen ett tag och har hunnit mobilisera chefer och deltidare (till exempel pensionärer) till att köra extra.
I helgen blev det en del inställda tåg på grund av personalbrist och i helgen blir det ännu värre.
Det är inte facket SEKO som har organiserar strejkaktionen, men de fackliga företrädarna har stor förståelse för att förarna är förbannade över att företaget snålar in på personalen för att öka vinstuttaget.
När Offensiv är ute och pratar med förare på ändstationerna hittar vi ingen som är nöjd med MTR. Det är inte bara fråga om personalbristen utan handlar också om hur företaget leder arbetet, där organisationen har centraliserats och det slarvas med säkerheten.
För några veckor sedan började ett tåg skena istället för att bromsa när föraren drog i nödbromsen, en kollision var nära. MTR tonade dock ned händelsen och utelämnade viktig information i sin rapport till Transportstyrelsen. TV4 har även avslöjat att tåg som inte är ordentligt reparerade används.
Den 2 november är det ett år sedan MTR tog över efter Veolia. Årsdagen uppmärksammas genom ett bokslut från SEKO-klubbarna över alla fel och brister.
Fram tills dess behöver förarnas aktioner få uppbackning av resenärer och andra arbetargrupper, exempelvis genom stöduttalanden.
– Vi märker att företaget börjar vackla. De har slutat att skylla på sommarens semesterschema i media. Vi fick träffa den nya direktören idag, den tredje på ett år. Han verkade i alla fall ta problemen på allvar och frågade vad man kan göra för att förhindra strejken. Vi svarade att det finns massor av saker man kan göra.
– Till exempel fick ju förarna bara 0,9 procents lönehöjning i våras, vi är värda hundratals kronor mer. MTR:s ledning sitter nu i långa krismöten, avslutar Acke Tickmany.
Elin Gauffin, James Hogg och Natalia Medina