Nätverket Järvas Framtid, PRO Husby-Akalla och Rättvisepartiet Socialisterna i Husby har på bara en dryg vecka samlat in minst 750 namn i protest mot beslutet, oräknat de listor som ännu ligger ute på ICA, i apoteket och i kafeet i Husby etc.
Närapå alla skriver på. Hittills har också alla lokala föreningar i Husby som tillfrågats lovat ta upp och stödja kravet att riva upp nedläggningsbeslutet.
På torsdag 20 januari anordnar vi en demonstration för att uppmana Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd att ställa upp på husbybornas sida, med krav på att beslutet från den moderatledda majoriteten i landstinget rivs upp.
Egon Hansson från PRO reagerar starkt mot alla motsägelser i det brev som sjukvårdsstyrelsens ordförande Marie Ljungberg Schött (M) har skickat till det lokala pensionärsrådet.
I brevet, som inleds och avslutas med att ”det är trist” när servicen och en så stor verksamhet försvinner från våra centrum, försöker hon förklara att avsikten med Vårdval Stockholm är att ”få ett större utbud av vårdcentraler och att patienterna/medborgarna och inte politiker och byråkrater ska bestämma var vården faktiskt ska finnas”.
– Då borde hon ju själv skriva på vår protestlista mot hennes eget beslut, för här är det ju hon och politikerna som beslutar att en väl funge- rande vårdcentral med 9 000 listade patienter ska läggas ned, inte patienterna och medborgarna, tycker Egon Hansson.
Brevet försöker trösta husbyborna med att inte vore förvånande om någon ny entreprenör skulle dyka upp och att vårdvalet i alla fall har betytt 40 nya vårdcentraler och ca 130 fler läkare i hela landstinget. Att de flesta av dessa etablerat sig i centrala stan av privata vårdcentraler som vill tjäna pengar på de ”lättaste och friskaste” patienter som ersättningen favoriserar sägs inte, lika lite som att en stängning av den stora vårdcentralen i Husby blir det hittills enskilt tyngsta beskedet om att vården i förorterna får bära konsekvenserna.
Enligt S i sjukvårdsstyrelsen, som tillsammans med MP gick emot beslutet (representanten för V röstade av någon outgrundlig anledning för nedläggningen trots ett kritiskt yttrande), har vårdcentraler i områden med sämst folkhälsa förlorat i genomsnitt 3,2 miljoner kronor och tre anställda. Än värre blir det alltså nu om vårdcentralen i Husby verkligen stängs och flyttas en tunnelbanehållplats bort till Akalla.
I ABC-nyheternas tv-inslag om protesterna på söndag kväll bagatelliserar landstingsrådssekreteraren Rasmus Jonlund (FP) beslutet med att det är nära till Akalla. Det är ett argument som vare sig de patienter vi har mött eller Egon Hansson köper.
– Det är en mycket tung uppförsbacke från Akalla till Husby som de gamla knappast klarar, särskilt i halt eller slaskigt väglag som nu. Vårdcentralen i Husby är en väl etablerad institution som uppskattas av 9 000 in- vånare. När Husby och Akalla byggdes var det som förtätade samhällen där all nödvändig service skulle finnas i närområdet, säger han till Offensiv och kan inte förstå varför det ska slås sönder nu.
Som vi i Nätverket Järvas Framtid och PRO skriver i ett gemensamt brev till samtliga partier i stadsdelsnämnden hotar beslutet även överlevnaden för apoteket i Husby. Bland de butiksägare i företagarföreningen som vi har talat med uppfattas en nedläggning som ett dråpslag mot det redan svårt brandskattade Husby Centrum.
Att beslutet förutom argumentet att Akalla vårdcentral har ledig kapacitet har fattats med motivering att lokalerna i Husby är slitna och behöver rustas upp och att man då kan räkna med höjd hyra är ett märkligt sätt att ställa det annars så omhuldade Järvalyftet på huvudet – nämligen att stadsdelar som Husby ska bli mer attraktivt för service och arbetsplatser genom att rustas upp. Det är i detta fall uppenbart att den ena handen inte tycks veta, eller annars struntar i, vad den andra gör.
Då flytten redan planerats till mitten av april är det viktigt att agera snabbt, skriver nätverket och PRO med en begäran om att nämnden ska ta ett enhälligt beslut att stödja en begäran att nedläggningen omprövas av landstinget. Att detta inte borde vara helt omöjligt visas av att stadsdelsnämndens moderate ordförande Bo Sundin, som själv bor i Husby, på en direkt fråga förklarat sig vara emot en nedläggning.
Nästa steg i kampanjen kan bli en lokal utfrågning av landstingspolitikerna i Husby träff, om nu Filippa Reinfeldt m fl vågar ställa upp.
Arne Johansson