Kvinnor behandlas som andra klassens arbetskraft.
Medianinkomsten för kvinnor är omkring 30 procent lägre än för män. Det är också vanligt att företag betalar kvinnor lägre löner för samma jobb.
Hongkong har de extremaste inkomstskillnaderna av alla de utvecklade ekonomierna och fattigdomen ökar snabbast bland kvinnor.
Men under 2010 kom ett viktigt genombrott med den första minimilönelagstiftningen någonsin i Hongkong. Den genomfördes efter över tio års fördröjning, efter att ett stort tryck hade byggts upp underifrån mot regeringen och arbetsgivarna. Mycket återstår dock att göra.
Minimilönenivån på 28 Hongkongdollar (23 kronor) i timmen är fortfarande för låg.
Den nya lagen är dessutom diskriminerande mot migranter, funktionshindrade och studenter. Företagstopparna hittar också på vägar att begränsa den nya lagens inverkan och kapa kostnader – genom att öka antalet deltidsanställda och pressa arbetare till att bli ”egenföre- tagare”.
Vi vill ha en rättvis och tillräcklig minimilön samt rätten till kollektivavtal för alla arbetare. Detta är i sin tur kopplat till behovet av att omvandla fackföreningarna till kämpande organisationer under medlemmarnas kontroll, med demokratiska arbetsplatsavdelningar och ledare som lever på vanliga arbetarlöner.
Socialist Action
(CWI i Hongkong)