Varför togs initiativet till protestdagen?
– I praktiken är asylrätten avskaffad. Individuella skäl används som standardformulering- ar för att driva igenom utvisningspolitiken.
– Trots att flyktingar kommer från katastrofala krigsområden i Irak, Afghanistan, Somalia eller den förtryckta folkgruppen romer från Serbien och Kosovo beviljas de inte asyl. Samma dag som Sverige massutvisade 30 irakier till Bagdad dödades 45 människor i ett bombdåd i staden. I Afghanistan ökar antalet civila offer mer än någonsin och Migrationsverket och den svenska regeringen blundar för säkerhetsläget för romer i Serbien och Kosovo, som tvingas leva på soptippar, deras barn förvägras skolgång och rasistiska attacker hör till vardagen. Detta är bara några exempel på det lågvattenmärke den svenska asylpolitiken befinner sig på, säger Stefan.
Varför valdes den 20 mars?
– Det är det datum som USA:s anfallskrig mot och ockupation av Irak inleddes. Det finns en bakgrund till att människor flyr.
– Det vill vi lyfta fram, men även peka på det absurda i att den svenska högerregeringen stödjer USA:s ockupation av Irak. Sverige har utökat truppnärvaron i Afghanistan, men är inte berett att ge asyl till de som flyr. En av parollerna är därför ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr.”
Hur har intresset varit?
– Vi är många som jobbat hårt för att stoppa utvisningarna. Hundratals har deltagit i Göteborg och Stockholm, men rörelsen måste föras på flera fronter och den måste framförallt dra med fler.
– Initiativet till en landsomfattande protestdag kom från Asylrörelsen i Göteborg och stöddes direkt av Aktion mot deportation Göteborg. Sedan fick det spridning till Säffle av romer som kontaktade oss. Efter det har det bara vuxit i Stockholm, Malmö, Sundsvall och Boden, för att nämna några exempel. Den 20 mars kommer demonstrationer att organiseras i tio städer som vi känner till, men vi vet också att det har diskuterats i fler städer.
– Vad vi ser är början på en ny rörelse mot regeringens inhumana flyktingpolitik.
Vad blir nästa steg?
– Vad som behövs är en landsomfattande massrörelse för att återinföra asylrätten. Flyktingamnestirörelsen 2005 visar till viss del vad som kan uppnås genom kamp, trots att rörelsen hade ett begränsat program. Idag ser vi viktiga steg i att bredda rörelsen.
– Det är fler invandrarorganisationer och flyktingföreningar som deltar än tidigare: Iranska flyktingorganisationer, de irakiska och somaliska flyktingförbunden samt afghanska och romska flyktingföreningar. Flyktingarna själva kämpar och det är viktigt. Vi kämpar inte åt folk, vi kämpar tillsammans med folk.
– Den nyliberala politiken drabbar alla svaga grupper i samhället och flyktingar är inget undantag.
– Den svenska regeringens flyktingpolitik på hemmaplan och deras stöd till diktaturer internationellt, bland annat med vapenexport, måste avslöjas.
– Ett bra sätt att bygga rörelsen men också utbyta erfarenheter skulle kunna vara att sammankalla till en konferens för asylaktivister från hela landet för att utbyta erfarenheter och tillsammans utarbeta nästa steg.
Intervju: Kristofer Lundberg
Upp till kamp för rätten till asyl! Demonstrera i en stad nära dig
Göteborg:20 mars kl 14.00 Götaplatsen.
Arr: Asylrörelsen och Aktion mot deportation.
Stockholm:
20 mars kl 14.00 Sergels Torg.
Arr: Asylrörelsen m fl.
Malmö:
20 mars kl 13.00 Gustav Adolfs torg.
Arr: Asylrörelsen, Irakiska asylkommittén, Iranska Flyktingrådet och Antirasistiskt Lund.
Uppsala:
20 mars kl 15.00 vid Slottsbacken.
Arr: Ingen Människa är Illegal m fl.
Uddevalla:
20 mars kl 12.00 Kungstorget.
Arr: Asylrörelsen.
Sundsvall:
20 mars kl 12.00 Stora torget.
Arr: Asylrörelsen.
Säffle:
19 mars kl 12.00 Stora torget.
Arr: Asylrörelsen och romska flyktingar.
Kinna:
19 mars kl 12.00 Kinna centrum. Arr: Asylrörelsen.
Boden:
19 mars kl 13.00 Medborgarplatsen.
Arr: Asylrörelsen.