Många friskolor drivs med vinsten som första prioritet istället för utbildningen.
Kritiken mot Fredens skola har varit allt annat än mild. Lärare och elever har berättat om hur det förekommit fysisk och verbal misshandel. På fyra veckor halverades antalet elever från 118 till 58.
Göteborgs-Posten rapporterade om hur anställda beordrats jobba extra på fritidshemmet, vilket skolan i fråga varken har tillstånd eller bidrag till att bedriva. Detta har resulterat i allt tyngre arbetsdagar för de anställda och att kontakten med elever och föräldrar har prioriterats bort.
Skolan har idag blivit en öppen marknad för företag och kapitalister. Siffror från år 2010 visar att det bara i Göteborgsregionen finns upp till 25 bolag som driver gymnasier och grundskolor (GP 30/6-10). Sveriges kommuner betalar årligen 22 miljarder kronor till friskolor. Detta sker samtidigt som friskolorna i Göteborg förra året hade en vinst på 1 miljard kronor. Pengar som till största del går rakt ner i aktieägarnas fickor.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att skolan och utbildningen inte är till salu och att det som krävs är en upprustning av den kommunala skolan.
Attackerna får inte stå obesvarade. Det som krävs är kamp underifrån, där lärare, elever och föräldrar sätter ner foten och kräver en förändring.
I Göteborg har Socialdemokraterna i år genomfört nedskärningar inom skolan på nära en kvarts miljard kronor. Detta medan kapitalister och högerpolitiker skryter om en välfungerande friskola. Samma friskola som roffar åt sig de sista pengarna från en redan slaktad offentlig sektor.
Linnéa Wallberg