Omkring 20 personer deltog i protesten. Personalen stod med plakat och banderoller.
På ett plakat uppmanade de politikerna som gick in till mötet att kryssa i ja eller nej för att omgående ta bort delade turer.
Elva kryssade Ja, men många valde att helt ignorera dem och gå förbi. Kommunalråd Karl Petersen (S) valde att ta diskussionen med Anna Eriksson, anställd på Midskogens äldreboende och RS-medlem.
– Om ni säger att vi omgående ska ta bort de delade turerna kan jag inte skriva på. Vi jobbar så fort det bara går och det görs i samarbete med facket.
Anna var snabb att svara:
– Vi går verkligen på knäna! Vi kan inte ta semester när vi vill och vi har fyra dagar med delade turer.
En pressad Petersen försökte, med journalisternas mikrofoner framför näsan, försvara sig med heltidsfrågan.
– Frågan om heltid har varit en diskussion väldigt länge, och nu har vi infört heltid och det ska vi ha credit för. Vi kan inte lova något vi inte kan hålla.
Jessica Enström från Midskogen B slog huvudet på spiken när hon snabbt svarade:
– Ni har infört heltid, men det är ju vi som betalar för den, inte ni!
På det hade Petersen inget svar.
I den efterföljande budgetdebatten tvingades Socialdemokraterna till flera utfästelser i frågan. Karl Petersen tvingades backa och åter säga att de delade turerna ska avskaffas medan det andra kommunalrådet, Yvonne Stålnacke, tvingades underkänna kommunens egen utredning och erkänna att de delade turerna har blivit fler.
Nyheten om protesten och Socialdemokraternas nya sväng slogs upp stort i lokalmedia.
Offensiv träffade Maritha Juhlin och Anna Eriksson efter protesten.
Hur är er arbetssituation?
– Det är alldeles för lite folk. Det är ju därför det finns delade turer, för att täcka upp för de anställningar som inte finns. De gör en vårdtyngdsmätning, alltså hur många som behöver matas o s v, men de förstår ju inte att det kan ta längre tid med en vårdtagare än en annan, säger Anna.
– Ja, och man kan ju heller inte springa mellan vårdtagarna. En tugga här och springa till en annan och ge en tugga där, kvalitén blir otroligt bristfällig. Man önskar att man kunde klona sig, tillägger Maritha.
Hur har arbetssituationen förändrats den senaste tiden?
– Mycket stressigare! utropar båda två i kör.
Och Maritha fortsätter:
– Politikerna tror inte att det händer något mitt på dagen, men det gör det och då är det minst personal p g a nedskärningarna och delade turer.
– Ja, och sen ska vi göra aktiviteter med de boende. Men det hinner vi inte! Vi måste även rapportera till dem som jobbar skiftet efter oss, men att rapportera till dem som jobbar eftermiddag finns inte, det får man göra i omklädningsrummet. Och om vi har mer än fem timmars övertid förlorar vi dem, berättar Anna.
Vad tycker ni om politikernas återkommande löften?
– Bara ord och vackra visor. De håller inte de där löftena, det är ju bara tomma ord! De får gärna komma och jobba en vecka och se hur verkligheten ser ut, säger Maritha och Anna instämmer.
Vad behövs för att kunna ta bort de delade turerna?
De båda utbrister ”mer personal!” i mun på varandra.
– De säger att helgtillägget togs bort för att kunna finansiera kurser, men inte har vi fått gå fler kurser efter det. De verkar tro att utbildningar löser problemet, men det är ju inte där problemen ligger. Vi behöver mer folk! säger Maritha.
Josephine Landström