Socialstyrelsen besökte Öjagården strax efter tv-inslaget och socialchefen Mikael Lekfalk sa att alla var överens om att bemanningen är ”ganska låg”. Kommunalrådet Peter Roslund och socialstyrelsen var inne på ökade anslag till äldreomsorgen.
Man försökte lösa skandalen med att skaffa nya lås så de boende kunde ta sig ut när de ville. Då det blev en flopp fördelade Socialnämnden elva nya nattjänster i våras. Mogården, Berggården och Rosågränd blev dock helt utan förstärkning med argumentet att de tre boendena har högre bemanning än de övriga.
Mogården fick från den första november en förstärkning på 1,92 tjänster till nattpersonalen, men inte mer pengar. Summan av kardemumman är att denna förstärkning måste tas från dagpersonalen, och denna omfördelning betyder i praktiken att varje våning på Mogården tappar en halvtidstjänst dagtid. En undersköterska får alltså lämna boendet och övergå till övertalighetspoolen.
Detta har skapat stor ilska och oro bland personalen, som menar att det är på dagen de boende ska hjälpas upp ur sina sängar, duschas och serveras mat. Om det är stressigt på avdelningen kan det betyda att en del får ligga kvar i sängen till lunch.
– Vi försöker se till att ingen ska behöva arbeta ensam. Det innebär lite folk under eftermiddagarna och mindre aktiviteter för de boende, men vi har sagt att personalminskningen måste få märkas. För oss blir det mer kvällspass och jobb nästan varannan helg, säger undersköterskan Åsa Markström till PT (Piteå-Tidningen). Hon fortsätter:
– Vi missunnar inte natten att få mer personal. Det behövs säkert, men det får inte ske på dagens bekostnad.
Personalen kontaktade äldreomsorgschefen Gunnar Lindberg men blev hänvisade vidare till politikerna. De gjorde även en namninsamling och skickade till facket Kommunal.
De fick dock inget svar och till sist fick de nog. De kritiserade öppet facket och menade att Kommunal struntade i sina medlemmar och inte vågade ta i känsliga frågor.
– Jag är jättebesviken på facket som aldrig hjälper oss. De är för långt från verkligheten och behandlar oss som skit. Jag har varit i kontakt med dem och velat göra en arbetsmiljöanmälan, men jag möttes bara av ointresse. Kommunal jobbar inte för sina medlemmar, säger Elisabet Swills, undersköterska på Öjagården, till PT.
De i facktoppen är samma socialdemokrater som sitter i kommunfullmäktige och beslutar om nya nedskärningar för fackets medlemmar. Det här visar än en gång på den avgrundsdjupa klyfta som finns mellan å ena sidan S- och facktopparna och å den andra vanligt folk.
Josephine Landström