Sanna Tefke, en av initiativtagarna till Nätverket Välfärd utan vinst, talar på Septemberalliansens demonstration den 14 september förra året.
Samtidigt som Caremaskandalerna skakar både högeralliansen och Socialdemokraterna fortsätter privatiseringarna i rasande takt.
Sett över hela landet har ökningstakten av privatiserade verksamheter varit i snitt 12 procent om året i 14 år. På bara ett par år har andelen privatiserad vård, omsorg och skola trots finanskrisen ökat från 12 till 20 procent. Och Vårdföretagarna siktar mot 50 procent.
I Stockholm, där 60 procent av all privatiserad vård bedrivs, drivs redan 60 procent av vårdcentraler och gymnasier av privata aktörer, liksom 79 procent av hemtjänsten i Stockholms stad.
Men nu växer också oppositionen mot plundringen och vanstyret underifrån.
Som Offensiv berättar om i denna tidning planerar det nya Nätverket Välfärd utan vinst att dra igång en landsomfattande proteströrelse.
– MTR vill göra vinst till varje pris, och det är vi anställda som får betala, förklarade Jannis Konstantis, ordförande för Seko klubb 111 inom tunnelbanan, som den 21 februari demonstrerade utanför MTR:s styrelsemöte tillsammans med ett 50-tal anställda.
När den totalt hemligstämplade upphandlingen av S:t Görans sjukhus, som är så stor att bara de största riskkapitalbolagen eller stater kan delta, ska avgöras av politikerna inom Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsstyrelse den 27 mars, kommer den att mötas av nätverkets demonstration.
Enligt läckor till media står det mellan två av de absolut största riskkapitalbolagen i branschen: Capio, som drivit sjukhuset sedan 1999, och Aleris.
Upphandlingen på 13 år, som enligt Vänsterpartiets oppositionsborgarråd Birgitta Sevefjord kan vara värd uppåt 20 miljarder kronor eller mer, anses
vara världens största i
sitt slag.
– Och vi politiker som ska ta beslutet har ålagts munkavle. Vi får inget berätta och har tvingats skriva under på absolut sekretess, med risk för att annars kunna dömas till böter eller fängelse enligt chefsjuristen. Det betyder att vi är helt i händerna på tjänstemän, som själva saknar tillräcklig utbildning och kompetens, utan att kunna rådfråga andra experter. Hittills har vi inte fått se ett enda papper!
Värst är enligt Birgitta Sevefjord att åse ett maktskifte där jurister i privatiseringens spår tar över politikernas roll.
RS/Offensiv kämpar för:
- Stoppa privatiseringarna och avregleringarna.
- Återta upphandlad äldreomsorg, handikappomsorg och sjukvård i offentlig regi.
- Stopp på neddragningar och vikariestopp i kommun och landsting.
- Höj lönerna i vård, skola och omsorg. Jämställda löner.
- Inga riskkapitalister i välfärden. Använd vinsterna till höjd kvalitet istället för direktörsbonusar.