– Det var ett fegt avtal! De två sifferlösa åren kan i princip innebära väldigt liten löneökning eller ingen alls, beklagar Elin Hasselberg, gymnasielärare på Malmö Borgarskola, för Offensiv. Hon berättar vidare att på hennes arbetsplats saknas förtroende för fackledningen och några kollegor kräver nu en extra kongress för att avsätta ledningen.
– Det var dåligt av facket att gå med på avtalet. Det fanns beredskap för strejk och goda förutsättningar för att få igenom ett bättre avtal”, sade gymnasieläraren Lena Jönsson till Offensiv.
Talare på Stortorget var högstadieläraren Uvidu Ivan som krävde fackföreningsledningens avgång:
– De som har skrivit under det förträder inte mina intressen, därför kräver jag att de som har förhandlat fram avtalet avgår!
Camilo Flores
Även i Lund samlades samma dag dryga 20-talet lärare.
En gymnasielärare berättade för Offensiv att det finns en stor besvikelse bland kollegorna över det dåliga avtalet och att man var redo för en konflikt.
Utöver lönefrågan var demonstranterna missnöjda med att man över huvudtaget inte har berört frågan om den ständigt ökande arbetsbördan.
Ammar Khorshed
I Göteborg kom ett 50-tal lärare till Järntorget.
– De 4,2 procenten är skrattretande med tanke på jobbet vi gör. Det är många som är trötta, men vi måste fortsätta att kämpa! Med de orden inledde Elda Ahmemulic, en av initiativtagarna, protesten.
– Vi måste gå samman mot det här sveket från förbunden, sa Ida Stopp som är medlem i Lärarnas Riksförbund och också var en av initiativtagarna. Ida sa vidare att:
– Vi spred det på Facebook till lärarkollegor och gruppen Lärarnas röst har växt explosionsartat, det var 2 000 medlemmar senast jag kollade.
Sandra Nilsson, som är medlem i Lärarförbundet och jobbar i Backa menade att:
– Facken borde ha frågat lärarna. De skulle ha engagerat lärarstudenterna och involverat medlemmarna i rörelsen.
Stefan Berg
Anna Arlt, lärare på Österåkers Gymnasium, var en av ca 100 lärare som samlades på Sergels torg i Stockholm den 28 september:
– Man pratar om att avtalet skulle vara ett första steg i att få upp lönerna, men med 4,2 procent skulle det ta tio år att komma upp i 10 000 kronor mer i månaden och det kommer aldrig att ske. Det kommer att komma ekonomiska kriser emellan och då får vi stå tillbaka igen. Att avtalet skulle vara ett första steg är en bluff.
– Jag känner mig kränkt över att facken har förhandlat fram det här avtalet.
Var medlemmarna villiga att gå ut i strejk?
– Ja, det är jag helt övertygad om.
Mia Granholm:
– Jag är här för att jag inte är nöjd med avtalet och jag ville se lite vakna lärare.
– Nu gäller det här lönen, men vad som behövs är att det kommer in fler lärare, fler pedagoger som delar på arbetet och mindre elevgrupper. Vi behöver ha mer tid till att prata med varandra.
Intervjuer: Lina Westerlund