Luleå kommun hade 2012 ett överskott på 91 miljoner kronor, huvudsakligen på grund av en engångsåterbetalning på 73 miljoner kronor av försäkringspremier från AFA Försäkring.
För Socialförvaltningen, som inte kompenserats för stora ökade kostnader de senaste åren, var resultatet mindre upplyftande, återigen på minus, detta år med 13,3 miljoner kronor. För år 2014 har Socialnämnden dessutom begärt 51 miljoner kronor extra bara för att klara de ökade behoven.
– Underskotten beror på att Socialförvaltingens budget är alldeles för liten med tanke på ökande behov av hemtjänst, gruppbostäder, vård av unga och så vidare. Dessutom behövs mycket mer resurser för att höja kvaliteten och ge personalen drägliga arbetsvillkor och löner, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i kommunfullmäktige.
Enligt systemet med ”Resultatutjämningsfond” läggs de sammanlagda underskotten år från år till en ”fond”, som ska arbetas tillbaka under de närmaste tre åren (även överskott ”sparas” i fonden).
Enligt regelverket kan en förvaltning som misslyckas med att ta tillbaka underskotten även straffas i form av mindre pengar till sin verksamhet kommande år.
– Detta liknar de nyliberala systemen som finns både i riksdagen och inom EU, vars syfte är att regelmässigt tvinga fram en nedskärningspolitik, sade Jonas Brännberg.
RS var det enda parti som yrkade på att systemet helt skulle avskaffas, medan till exempel Vänsterpartiet försvarade det. Däremot ansåg även flera andra partier att Socialförvaltningens underskott i resultatutjämningsfonden på totalt 40 miljoner kronor skulle nollställas, eftersom även de såg hur detta ledde till extra krav på nedskärningar.
Socialnämndens ordförande vägrar att säga att hon skulle bli glad om underskotten ströks, men det är inte så konstigt; hon tillhör ju den socialdemokratiska ledningen som skär ned. Men de som skulle bli glada är brukarna och personalen, som slipper direktiv om lägre bemanning, nollvick om någon blir sjuk och så vidare och så vidare, sa Jonas Brännberg i kommunfullmäktigedebatten.
S+MP-ledningen pressades hårt av diskussionen och kommunalrådet Karl Petersen tvingades säga att underskotten aldrig skulle krävas tillbaka, något som han sedan halvt backade ifrån. Talande var det dock att RS var det enda parti som ansåg att Resultatutjämningsfonden, som är som en tumme i ögat på alla kommunens förvaltningar för att hålla igen, helt skulle tas bort.
RS Luleå