Den som bor i hyresrätt betalar 2 000 kronor mer per 100 kvadratmeter i månaden än de som äger sitt boende.
Hyresrätten är den mest efterfrågade bostadsformen, framförallt bland unga och låginkomsttagare. Men enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) byggdes enbart 6 367 hyresrätter under 2011. Trots det fortsätter regeringen sitt ideologiska krig mot hyresrätten.
Regeringen har drivit igenom en rad förändringar som gynnar privat ägande av bostäder framför hyresrätt. Det handlar om slopat statligt stöd till nybyggande i form av investeringsskydd och räntebidrag som tidigare gått till hyresrätten.
Det råder idag bostadsbrist i 135 av landets kommuner enligt Boverket. 242 kommuner har brist på hyresrätter. 116 000 ungdomar bor idag hemma mot sin vilja som ett resultat av bostadsbristen och 248 000 unga vuxna står i dag utan bostad.
På uppdrag av Hyresgästföreningen har SKOP tillfrågat 287 bostadsföretag, privata och allmännyttiga, hur många fler lägenheter som skulle byggas de kommande tre åren om skatten för hyresrätten blev likvärdig med bostadsrätt och villa.
Svaret blev att byggandet skulle öka med 39 procent, vilket skulle innebära 8 000 fler lägenheter på två år: 2013-2015.
Till detta kommer att privatägande av bostäder ger möjlighet till ränteavdrag. Den nya fastighetsskatten har gynnat dem som äger sin bostad, framförallt de redan rika i storstäderna. Rotavdrag kan endast göras för den som äger sitt boende.
Vad denna ideologiska krigföring från högerregeringen inneburit syns tydligt i att privat boende 2011 fick 29,6 miljarder kronor i statligt stöd, samtidigt som hyresrätten inte fick en enda krona.
Hyrskattens konsekvenser för samhället är omfattande. Samtidigt som det råder bostadsbrist och byggandet begränsas gör det också att de lägenheter som byggs blir för dyra att bo i för dem som efterfrågar dem.
En nybyggd trea kostar i genomsnitt 9 607 kronor i månaden. I stor-stadsregionerna är priset än högre. Idag får de som har ett boende i en nybyggd trerumshyresrätt i Stockholm betala upp till 14 000 kronor i hyra.
Hyrskatten påverkar även renoveringarna negativt. Bara inom allmännyttan har över 300 000 bostäder renoveringsbehov. 45 procent av landets flerfamiljshus har någon form av skada som behöver åtgärdas.
Ett avskaffande av hyrskatten kommer givetvis inte att hindra bostadsbolagen från att försöka höja hyrorna efter renovering, men de hyressänkningar som skulle vara resultatet av ett avskaffande av hyrskatten, skulle underlätta i plånboken. Samtidigt måste kampen mot hyreshöjningen fortsätta.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv säger bostad åt alla – bygg bort bostadsbristen. Vi kämpar för en upprustning av miljonprogrammet – utan hyreshöjningar.
Vi ställer oss därför bakom kraven som reses av Hyresgästföreningen om att avskaffa hyrskatten. Men bara en massiv rörelse underifrån kan tvinga fram de förändringar som krävs för att bygga bort bostadsbristen och stoppa den politiskt motiverade diskrimineringen av hyresrätten.
Kristofer Lundberg