Enligt SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) är den nya gymnasieskolan (gy11) underfinansierad med ungefär 675 miljoner kronor för år 2012. Skolans resurser räcker helt enkelt inte till.
Vi har pratat med en elev på det estetiska programmet i Luleå, Samuel Zakrisson. Han är en av dem som har drabbats hårt av den nya gymnasieskolan. Han valde estetik och media, blev lovad en inriktning som skulle ge kunskap för vidare studier inom ämnet, men det löftet bröts i slutet av hans första år på gymnasiet.
– Det känns som om att skolan har ljugit för mig. Jag kommer ha det mycket svårare att söka vidare på grund av att jag inte får någon fördjupning i mediaämnena. Jag valde media för att få en utbildning i fotografi, men det lär ju inte hända nu.
Det är tydligt att systemet inte funkar, att det är underfinansierat och ohållbart.
Flera kurser i Luleå Gymnasieby har blivit nedlagda på grund av att skolan inte har råd, eller vilja, att betala lärarnas löner. Detta gör att många elever, liksom Samuel, känner sig lurade och tappar motivation och förtroende för skolan.
Man hör ofta att ”pengarna inte finns”, men sanningen är att de finns – i bland annat höga politikerlöner och skatteparadis. Bredden inom skolan minskar och elever och lärare prioriteras bort, men de rikaste blir ännu rikare.
Elevkampanjen står för en högre lärartäthet och färre elever per klass. Mindre press på både lärare och elever, sänkt studietakt och prioritering av skolan över hela landet!
Linn Mäkelä
Liza Ekersund
Elevkampanjen Luleå