Sekos strejkvarsel på tåg och spårtrafik handlar om arbetsvillkoren. Idag kan nya bolag som tar över försämra löner och villkor.
Tidigare löner gäller i 12 månader. Om det inte skrivs ett nytt avtal under det första året kan bolaget sänka lönerna. Det är vad som hände när SJ tog över Götalandstågs trafik i Västsverige.
Samtidigt agerar arbetsgivarna Almega aggressivt och driver på för ännu större försämringar. Seko har sammanfattat Almegas kravlista:
• Avskaffad rätt till ledighet varannan helg.
• Inte längre rätt till rast efter fem timmar.
• Slopad förkortning av arbetsdagen vid nattarbete.
• Förlängning av semesterperioden, så att även maj eller september ingår.
Almega vill också att alla löneförhandlingar ska ske lokalt. Ingen ska vara garanterad en viss höjning.
I fråga om lön vill Almega inte se några påslag alls i det centrala avtalet – hur stort löneutrymmet är och hur det ska fördelas ska bestämmas lokalt.
Sekotidningen och klubb 111 inom tunnelbanan i Stockholm har vittnat om starka kampstämningar bland SEKO:s medlemmar. Sekotidningen skriver från ett möte i klubb 111: ”Det verkar finnas ett uppdämt behov av konflikt bland mötesdeltagarna.
– Äntligen händer det något. Vi är redo för strid, säger Mimmi Sundberg som är förare på tunnelbanans röda linje.”
”Vi hade medlemsmöte i går och det finns ett jättesug efter kamp nu. Det har varit försämringar under så lång tid så det är verkligen dags att sätta ner foten nu. Kampviljan är väldigt stark”, sa Juwanro Haddad, som är klubbordförande för lokalbanorna.
Sekos varsel gäller pendeltåg i Stockholm, Skåne och Västsverige, samt lokal spårtrafik – (Nockebybanan, Saltsjöbanan och Tvärbanan) och tunnelbanans röda linje i Stockholm. Totalt är 1 500 varslade om strejk. Arbetsgivarna har svarat med varsel om lockout från den 25 juni.
När detta skrivs, tisdagen den 18 juni, pågår förhandlingar. Sekos viktigaste krav är att SJ skriver på ett nytt avtal för Götalandståg.
Per-Åke Westerlund