Offensiv berättade för ett par veckor sedan om hotet mot de mindre bad- och gymanläggningarna i Angered sedan den nya arenan stod klar.
– Simskoleföräldrar och skolpersonal hade kontaktat oss då de inte fått några tider på Hammarbadet inför höstterminen, med hänvisning till att det skulle stängas, berättar Johannes Lundberg, RS.
Rättvisepartiet Socialisterna sökte politiker i nämnden för en kommentar till ryktena, men utan resultat. I efterhand visar det sig istället att det är Rannebergsbadet som ska stängas för allmänheten. Bassängen kommer fortsatt att hållas öppen, men endast i utbildningssyfte för skolor och simföreningar.
Beslutet bör ses som en långsam stängning av anläggningen eftersom att bomma igen badet helt, ett år innan valet, inte är något som politikerna i nämnden vill riskera.
Det är ett politiskt drag som också måste genomskådas. Nu kommer de säga att de inte stänger något, utan bara konverterar anläggningen i utbildningssyfte. Längre fram, då en verklig stängning blir aktuell, finns det ingen allmänhet eller kundkrets som kan protestera.
Än en gång visar det sig att budgeten är överordnad allt annat och att den utbredda folkohälsan i nordöstra Göteborg inte är något som man är beredd att förändra.
Beslutet att stänga Rannebergsbadet kommer efter en överskattning av intäkterna på den nybyggda anläggningen i Angered Centrum. Förvaltningen, förutom Angered Arena, går enligt budget, men i och med ny-etableringen blir det hål i budgeten, närmare bestämt på 5 miljoner kronor under budget för år 2013.
Extra anslag som ansökts för Angered Arena verkar ha avslagits av kommunstyrelsen. På så sätt har politiken centralt skapat ett underskott, trots att pengar finns. Detta tvingar nu fram nedläggningar av anläggningar som är gamla och som inom en relativt kort tid kommer behöva stora renoveringar.
För att nå en budget i balans kommer man också inom förvaltningen, utöver ”Förändrad inriktning för Rannebergsbadet”, tvingas till restriktioner av rekryteringar, timanställningar och övertidsuttag, åtgärder som oftast drabbar de på golvet hårdast.
Att ”Göra Göteborg Friskare”, vilket är idrotts- och föreningsvisionen, är ett sekundärt mål för politikerna. I dagsläget är hotet mot Hammarbadet inte över, trots nyligen tagna besparingsbeslut. Det pågår en konsekvensanalys av hur en stängning av Hammarbadet skulle påverka den sociala aspekten i området.
Det som skulle bli en satsning blir tvärtom en nedskärning, precis som Rättvisepartiet Socialisterna har varnat för.
– I delar av Angered lever man i snitt sju år kortare än i Hovås, 26 minuter härifrån. Det är en skillnad i livslängd som mellan Sverige och Bolivia. Därför behövs alla våra friskvårdsanläggningar i fullt fungerande skick och öppna för alla, säger Johannes Lundberg, tidigare anställd på Rannebergsbadet.
De som regelbundet besöker Rannebergsbadet är bestörta. Med bra öppettider och låga priser jämfört med andra simhallar har det varit en rutin för många att åka dit. Badet har varit så populärt att även de som flyttat ifrån Rannebergen gärna kommer tillbaka tack vare den trevliga anläggningen och för att träffa gamla vänner.
– Målet att uppnå samma simkunnighet i Angered som i resten av staden kommer helt klart i andra hand. Budgeten står över de målen, säger Joel Eriksson, anställd på Angered Arena.
Att Hammarbadet fortfarande finns kvar kan ses som en delseger. I början av terminen hade man uppifrån sagt att ingen simskoleverksamhet skulle finnas i anläggningen, men nu är den igång. Hotet finns dock i högsta grad kvar.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att stängningen av Rannebergsbadet stoppas och att utredningen av att stänga Hammarbadet slängs i papperskorgen. En utredning behövs om vad som behöver åtgärdas för att baden ska vara kvar och hur dessa förortsbad kan utvecklas.
Rättvisepartiet Socialisterna är beredda att tillsammans med bad- och gymgäster försvara baden mot stängning.
RS Göteborg