Fem miljoner räcker inte mot delade turer

2013-09-22 09:16:29


Det är nästan ett litet hån, säger Maria Ek, undersköterska vid Forsbacka äldreboende angående S och MP:s förslag om 5 miljoner kronor extra för att ta bort “ofrivilliga” delade turer.

Tio månader efter att kommunledningen i Luleå presenterade sin tredje utredning om att avskaffa delade turer är det uppenbart att deras löften håller på att helt gå upp i rök.

Fackförbundet Kommunal vittnar om ett ökat antal delade turer och de samverkansgrupper som skulle ”trolla med knäna” för att ta bort de delade turerna utan extra pengar har havererat eller i många fall inte ens startat. S och MP-ledningen har nu lagt ett förslag om fem miljoner kronor extra för att ta bort ”ofrivilliga” delade turer.
– Fem miljoner är ingenting. Jag skulle inte ens ha kommit med det förslaget när jag vet hur många anställda som finns anställda och som dras med de delade turerna. Det är nästan ett litet hån, säger Maria Ek, undersköterska vid Forsbacka äldreboende i Råneå till NSD den 17 september.
Hon bor tre mil från jobbet och orkar bara sommartid ta sig hem ­under den fyra timmar långa pausen mitt på dagen. Även personalen på Midskogens äldreboende vittnar om en allt tuffare situation.
– De delader turerna finns kvar. Dessutom har vi jättesvårt att få vikarier. Ordinarie personal blir utkommenderade på sin lediga helg trots att vi jobbar varannan helg. Det här har lett till att fler blir ­sjukskrivna och många slutar, berättar Maj-Britt Bäckström, arbetsplatsombud vid Midskogen A.
De fem miljoner kronor som kommunledningen har föreslagit ska gå till att hantera frågan om delade turer handlar inte om ökad bemanning för att kunna göra bättre arbetsscheman, utan om att ge en ”morot” till de som jobbar delade turer.

– Det finns säkert de som ”väljer” att jobba delade turer. Men hade de gjort det valet om de hade haft en dräglig lön? Eller om de inte visste att delade turer ibland ger en extra ledig dag? Det här är ett sätt att utnyttja vårdpersonalens låga löner för att få dem att acceptera odrägliga arbetsförhållanden. Det här är inte en ­fråga om ”frivilligt” eller inte. Det är en fråga om att kommunen inte ska ha arbetsplatser som gör människor sjuka och förhindrar ett drägligt socialt liv utanför jobbet, säger Jonas Brännberg, som har drivit frågan för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige, och fortsätter:
– Med ett år kvar till valet är det helt rätt tillfälle att verkligen sätta S under press. Demonstrationen för gemensam och upprustad välfärd den 21 september är ett utmärkt förs-ta tillfälle. Förslaget om fem miljoner extra visar att det lönar sig att kämpa, de pengarna hade aldrig kommit utan protesterna. Men fem miljoner räcker inte och pengarna ska användas till höjd bemanning, inte för att sopa problemet under mattan.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!