Registrering av romer och planering av motstånd. Det är de diskussioner som förts under den gångna veckan i föreningen Romska kulturella rådet i Göteborg. Offensiv har samtalat med några av föreningens medlemmar.
Vad var er första tanke när ni fick kännedom om registreringen?
– Jag kunde inte tro att det var sant. Jag tänkte på min pappa och andra världskriget, först var de trevliga och snälla mot oss i Polen, och sen attackerade de oss, berättar Bagir Kwiek.
– Chockerande, arg… Inte ledsen utan förbannad! Polisen ska stå för beskydd, men vem ska skydda oss nu? Våra äldre har varit oroliga och misstänksamma mot samhället och nu har det visat sig vara sant. Alla har varit oroliga för att polisen exempelvis kört bakom oss i bil och nu har vi en orsak till detsäger Nuri Selin.
– Drömmen dog nu, drömmen om frihet, den 20-åriga strategi som skulle ge romer fulla rättigheter i Sverige, menar Bagir.
Samtidigt är intresset stort.
– Under utställningen ”Vi är romer” på stadsmuseet så rör sig siffro-na på besökare kring 84 000.
Tror ni ni att det är fler än poliser som haft kännedom om detta?
– Vi vet redan nu att myndigheter som Skatteverket har fått ta del av registret, börjar Bagir.
– Och idag fick vi bekräftat att polisen i Göteborg haft kännedom om det. Vi ringde dem och fick veta det, hela polisen i Sverige har haft tillgång till detta, fortsätter Nuri.
– Nu är det upp till regeringen att bevisa, och inte bara påstå, att de inte hade kännedom om det, uppger Bashar.
– Men det kan omöjligen vara därför, de har register på döda och på tvååringar, flikar Bagir in.
– De kanske tänkt använda det i framtiden, som svarta onsdagen i Spanien eller i Tyskland. Nu är det Sveriges tur, de var ju ändå det land som var främst för rasism, med rasbiologiska institutet.
– Frågan nu är hur går Sverige vidare härifrån, inte vi romer utan de, staten. Nu har vi återgått till ”vi” och ”dem”. Det är hemskt. Vi kommer använda bokmässan till att framförallt prata om den här situationen, säger Nuri eftertänksamt.
Har ni fått samtal från arga och oroliga medlemmar?
– Många är arga och rädda, svarar Bagir. Men det finns de som är oroliga, om de finns med i registret.
– Många har tappat energi, säger Nuri.
– Ja, tappat energi och sömnlösa nätter. Detta sker i andra länder, varför skulle vi tro att Sverige är annorlunda?, säger Celina Adamsson.
–Det är för att vi är så godtrogna, flikar Alex in.
– De vill att vi ska få ut registren genom organisationen och på så sätt slippa höra av oss till polisen själva, berättar Bagir.
Det ska gå genom en kommitté.
– Vi har haft kontakt med andra föreningar men ingenting de senaste dagarna på grund av den här skandalen. Alla har fullt upp med att prata med medlemmarna, uppger Nuri.
Intervju: Denny Jovanovic