Hela 57 procent av sjuksköterskorna och barnmorskorna funderar på att börja arbeta utomlands och 19 procent arbetar redan utanför Sverige. Detta visar en ny undersökning av Framtidens Karriär – Sjuksköterska, som 1 500 slumpmässigt utvalda yrkesverksamma sjuksköterskor har deltagit i.
De flesta i undersökningen menar att det krävs en markant löneutveckling, mer personal och vidareutbildning för att de ska vilja arbeta kvar i Sverige.
Undersökningen visade även att en stor del av de tillfrågade trots allt trivs på sina nuvarande arbetsplatser, men över 30 procent uppgav att de inte har tid att ta rimliga pauser under sitt arbetspass, vilket inte bara är en arbetsmiljöfråga för personalen utan även en säkerhetsrisk för patienterna.
Frågan om kompetensutveckling ansågs viktig bland många av de tillfrågade. Att ta del av de senaste forskningsresultaten och arbetsmetoderna är väsentligt inom sjukvården. Men enligt Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, har dessa professioner inte tillgång till någon löpande kompetensutveckling över huvud taget, vilket går ut över patienterna.
Senaste årens åtstramningspolitik har drabbat många yrkesgrupper och skjutsköterskorna har varit hårt ansatta både gällande löner och arbetsmiljö, som ofta är under all kritik.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer sjuksköterskornas kamp för 25 000 kronor i månaden i ingångslön och ställer också krav på att vinster i välfärden ska stoppas och att pengarna ska återinföras till verksamheten och personalen. ■