Statsminister Stefan Löfven åkte i början av veckan till Kina. Med på resan var flera ministrar och representanter från en rad myndigheter samt ännu fler storföretag.
Besöket har beskrivits som en ”ren affärsresa”. Eller som regeringen skriver på sin hemsida: ”statsministern leder en delegation inom regeringens Team Sweden-satsning med företag och myndigheter med kompetens som efterfrågas i Kina”. Regeringens ”Team Sweden-satsning” handlar om att ge svenska företag olika former av exportstöd och ”skapa bättre förutsättningar för svenska företag att våga ta steget och etablera sig på en internationell marknad”, enligt regeringen.
Ökad export till Kina är en central del i denna satsning. Kina är Sveriges största exportmarknad i Asien. Mänskliga rättigheter och demokrati finns inte på kartan. Löfven besökte ett Kina där repressionen har hårdnat och regimen intensifierat klappjakten på oppositionella. I oktober 2015 kidnappades den svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter. Sedan dess har han suttit fängslad i Kina utan rättegång. Men från den svenska regeringen har ingen satsning gjorts för att han ska bli fri.
Lövfen vägrar kategoriskt att kalla Kina för en diktatur och som tack för det fick statsministern chans att träffa landets president och ledare Xi Jinping i måndags. ”Kinas president Xi Jinping har, sedan den kom till makten i mars 2013, undertryckt fredlig kritik och självständig aktivism – inkluderat mot miljöprotester – med en repressiv hårdhet som inte har setts sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989”, skrev Human Rights Watch den 26 juni med anledning av Löfvens besök.
Under sitt Kinabesök talade Löfven även på World Economic Forum i Dalian, där han också hade överläggningar med Kinas premiärminister Li Keqiang.
World Economic Forum i Dalian är diktaturens arrangemang med syftet att visa upp ”att det är den privata sektorn och entreprenörsviljan som är den nya kinesiska ekonomins motor”, enligt den globala kapitalismens egen nyhetskanal CNBC.
Löfven åkte till Kina för att främja exporten, smörja storföretag och sjunga lovsånger till den privata sektorn. Inte undra på att han togs emot med varm och öppen hand av bödlarna i Peking. ■