Den 19 maj demonstrerade Seko pendelklubben utanför landstingsfullmäktige mot Alliansens planerade nedskärningar inom kollektivtrafiken i Storstockholm. Rainer Andersson från Sekoklubben talade så det flög gnistor och fick det moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons att blekna.
Rainer berättade om effekterna av nedskärningskraven på 24 miljoner kronor inom pendeltrafiken: Inställda avgångar till framförallt Nynäshamn och Järna, bemanningen på sekundärstationer försvinner liksom neddragningar på spårstädningen. Trygghetssatsningar som Lugna gatan och de så kallade betalvärdarna försvinner.
– Det rätta ordet är inte besparingar, utan sabotage, sade Rainer och fortsatte sedan med udden riktad mot höjdarna:
– Det finns gott om pengar, bland annat till konsulter och privata profitörer. De privata bolagen vi kör åt gör lika stor vinst som nedskärningsförslaget innebär. Men varför ska MTR, Stockholmståg, Arriva och Busslink få göra vinster av allas våra skattepengar?
Han pekade på klasspolitiken i att satsa 288 miljoner kronor på nostalgiprojekt på Hamngatan och Strandvägen (spårvagn) medan det är okej att låta undersköterskan i Upplands Väsby och brevbäraren i Tumba stå och vänta på inställda avgångar varje morgon.
– Politikerna har inte sagt vad som ska sparas, det är upp till tjänstemännen. Men SL har 600 anställda. De vet ingenting om att köra buss eller pendeltåg. De tar konsulter till hjälp för all information och beslut. SL är kort och gott en beställarorganisation. Konsulterna kostar 1,2 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 2 miljoner per anställd. Hur ska dessa tjänstemän kunna spara när de uppenbarligen inte har en aning om hur de ska sköta sin egen ekonomi? fortsatte Rainer.
Rainer Andersson tyckte inte att det var så märkligt att SL:s vd Anders Lindström hade gripits i Hongkong med en obetald plånbok i fickan – ”Någonstans måste han ju stoppa de 2 miljonerna han har i lön” – men att det var konstigare att ingen frågar sig vad han gjorde i Hongkong. Eftersom Hongkongbaserade MTR just nu slåss i en upphandling om att få ta över även pendeltågen har inte SL:s vd något där att göra – inte så länge upphandlingen pågår.
– Vem attesterade Hongkongresan? frågade sig Rainer samtidigt som svaret på frågan – Kristoffer Tamsons – anlände till platsen.
– Tamsons mörkade underskottet i landstinget innan valet. SL-ledningen präglas av bedrägeri och bluffekonomi och låter förare och trafikanter betala. Från Seko pendelklubbens sida kämpar vi mot privatiseringarna av det offentligt ägda och mot miljardrullningen till företagen – för en gemensamt ägd kollektivtrafik utan vinster.
Under demonstrationen talade Offensiv med flera av deltagarna.
– Jag vänder mig också emot höjningen av SL-kortet. Det innebär segregation, där vissa inte kommer att ha råd att åka med kollektivtrafiken, sade Issa Kobayashi, som arbetar som tågvärd, och fortsatte:
– Min pappa är pensionär och har uppgivet konstaterat att han kommer att bli fast hemma. Nu får allmänheten betala för politikernas misstag.
– Det är huvudlöst att Alliansen vill spara istället för att satsa på kollektivtrafiken. Bilismen kommer att komma krypande nu. Stockholm ligger hopplöst efter även andra städer i Sverige, där den har utvecklats, förklarade Kobayashi.
Om man jämför tidtabeller nu med på 1960-talet ser man att det är samma busslinjer med ungefär samma tider. Men folks rörelsemönster har ju ändrats, folk rör sig mycket mer idag, sade Lars Engström, spärrvakt. Han stödjer avgiftshöjningen med argumentet att intäkterna behöver öka.
– Det värsta är hur politikerna har mörkat SL:s dåliga ekonomi, det sa de inte ett ord om innan valet. Den här demonstrationen är bara en process av protester, sade Stefan Pagliarini, redaktör för den av Seko utgivna tidningen Pendelbladet.
Pendelbladet, som är ett ambitiöst kampanjmaterial om nedskärningarnas konsekvenser och vilka protester som planeras, delades ut under demonstrationen. ■