Den svenska regeringen ställer sig helt bakom det euroländernas krisavtal med Grekland. Finansminister Magdalena Andersson (S) tog till och med överenskommelsen som en intäkt på att ”båda sidor bjudit till rejält” samtidigt som hon hyllade övriga euroländernas regeringar för att gjort stora åtagande för ”att stötta Grekland”.
Enligt regeringen och finansministern måste Grekland genomföra en budgetsanering likt den som gjordes i Sverige under 1990-talets kris. ”Lån ska betalas”, har S-M regeringen, liksom Alliansregeringarna, ständigt påpekat.
Veckorna innan uppgörelsen slöts hade finansministern rasat över att den grekiska regeringen inte lagt fram tillräckligt långtgående förslag på nedskärningar och privatiseringar. I en DN-intervju den 27 juni menade finansministern att det var Greklands brist på ”trovärdiga och realistiska” åtgärder för att nå budgetbalans och stabilitet i de offentliga finanserna som fått förhandlingarna att bryta ihop.
”Finansminister Magdalena Andersson (S) lägger hela skulden på Grekland för att förhandlingarna med eurogruppen brutit samma. Hon avfärdar den kritik som bland andra nobelpristagaren Paul Krugman riktat mot långivarna”, summerade DN.
Två dagar senare gjorde statsminister Stefan Löfven ett hätskt utfall mot den grekiska regeringen för att den inte gjort tillräckligt för att ”få ordning och reda på de offentliga finanserna” samt inte förstått att ”man kommer inte undan utan egna uppoffringar” (Sveriges Radio Ekot den 29 juni).
S-MP-regeringen kan därför också sägas vara ansvarig för den fördjupade humanitära katastrof som den nya överenskommelsen skapar i Grekland.
Bland EU:s mest extrema åtstramningsfanatiker finns den svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M). Enligt Hökmark är det grekiska folket som orsakat krisen och därför har sig själv att skylla. Därför måste det till fler svältkurer och mer marknadslösningar i Grekland, är Hökmarks slutsats. Detta efter år av oemotsvarade nedskärningar och återkommande stålbad som fått Greklands ekonomi att krympa med fjärdedel sedan krisen slog till på allvar under 2008. Trojkan och EU:s högerpolitik har skapat en humanitär katastrof i Grekland.
Den kollapsade ekonomin har gjort att statsskulden bara vuxit. Mer av samma misslyckade krispolitik, som överenskommelsen innebär, kommer att totalt rasera det som finns kvar av den grekiska samhällsbyggnaden.
Vad regeringen säger om Grekland idag och inte minst vad högern anförd av Hökmark & Co. säger är en varning om vilken politik som hotar i Sverige när kapitalismens kris på nytt slår till och luften går ur den svenska låne- och bostadsbubblan.
Det hotet räcker ensamt som argument för fortsatt kamp för att bygga en socialistisk masskraft som bryter med EU:s högerpolitik och marknadens diktatur. ■
Ett giftigt krisrecept
2015-07-22 14:04:50